Produs periculos la rafturile supermarketurilor. Afectează grav creierul copiilor, atenție părinți!

de: Ana Chivu
31 05. 2022

Părinții trebuie să fie mai atenți atunci când merg la cumpărături. Există multe produse care nu sunt deloc bune pentru copii, dar mai ales unul afectează grav creierul celor mici. Ce trebuie să știi despre acesta și ce are în componența lui atât de periculos? Iată cum trebuie să procedezi în momentele în care vrei să te aprovizionezi pentru o săptămână întreagă! Ce spune un oficial?

Produs periculos pe rafturile supermarket-urilor: afectează creierul copiilor

Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România a adus în prim-plan avertizări despre pesticidul chlorpyrifos.

Singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor a semnalat faptul că acesta a fost găsit în 7 loturi de pungi cu stafide la 500 de grame.

Ele au fost comercializate la 113 magazine care aparțin lanțurilor Selgros și Carrefour. Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nu precizează care a fost nivelul de pesticid identificat în acest produs.

Este interzis în UE

Folosirea lui este interzisă în țările din Uniunea Europeană. Într-un studiu realizat de Departamentul Agriculturii din Statele Unite(USDA) s-au găsit cel puțin două pesticide pe 670 de probe.

Un reprezentant al Asociației ANSVSA a afirmat că românii nu au posibilitatea să verifice dacă legumele sau fructele achiziționate dintr-un supermarket în cazul în care conțin reziduuri de pesticide.

De asemenea, acesta a mai menționat că instituțiile care au un cuvânt de spus nu aduc ,,cunoștința consumatorilor rezultatele acțiunilor de control întreprinse.”

,,Consumatorul român nu are posibilitatea să verifice”

,,Din păcate, consumatorul român nu are posibilitatea să verifice dacă legumele/fructele achiziționate dintr-un hipermarket conțin reziduuri de pesticide. Informațiile prezentate consumatorului în marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la legumele/fructele aflate la vânzare, se referă doar la: țara de origine, clasa de calitate și prețul per unitatea de vânzare, și foarte rar, sunt menționate informații privind tratamentele chimice aplicate după recoltare.

Pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili (copii, femei însărcinate, vârstnici și cei cu afecțiuni medicale cronice), sunt importante informațiile referitoare la tratamentele chimice aplicate legumelor/fructelor după recoltare. Acest tip de date îi poate ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză și să evite anumite afecțiuni medicale generate de aceste substanțe chimice.

Totodată, instituțiile statului, respectiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională Fitosanitară, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nu aduc la cunoștința consumatorilor rezultatele acțiunilor de control întreprinse, nu se implică în campanii de informare și educare prin intermediul cărora consumatorii să fie informați despre efectele nocive asupra sănătății a acestor pesticide, despre infrastructura existentă la nivel național etc”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației Pro Consumatori.