Procurorii l-au eliberat pe Bogdan Peșchir, bărbatul care a finanțat cu peste un milion de euro campania lui Călin Georgescu. Ce au confiscat autoritățile, după percheziții
Bogdan Peșchir, fost programator și controversat finanțator al campaniei prezidențiale a lui Călin Georgescu, a fost eliberat de procurori după o serie de percheziții maraton desfășurate sâmbătă în Brașov. În urma acțiunii, autoritățile au confiscat o sumă impresionantă de 7 milioane de dolari și mai multe dispozitive electronice, în contextul unei anchete privind coruperea alegătorilor, spălarea banilor și falsul informatic.
Percheziții maraton și confiscări semnificative
Procurorii au desfășurat trei percheziții domiciliare în orașul Brașov, unde locuiește Bogdan Peșchir. Potrivit Parchetului General, acțiunea a început sâmbătă dimineața și s-a încheiat abia în cursul nopții. Din cele trei locuințe ale lui Peșchir au fost ridicate:
- 7 milioane de dolari, transferați ulterior în conturile Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
- Dispozitive electronice, calculatoare și medii de stocare pentru analiză informatică.
Aceste bunuri sunt suspectate că au legătură cu finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Călin Georgescu, precum și cu activități de spălare de bani și alte infracțiuni economice, scrie HotNews.
Avocatul lui Bogdan Peșchir: ”A colaborat!”
Avocatul susține că Bogdan peșchir a colaborat cu organele legii și că nu a existat vreo legătură personală între finanțator și candidatul la președinția României.
„Nu a fost săltat, s-a mers acolo în baza unui mandat de percheziție, a venit o echipă numeroasă care, în baza mandatului, a acționat pentru conservarea tuturor mijloacele electronice cu care s-ar fi crezut că s-au comis cele sesizate. A durat foarte mult pentru că dânșii au fost foarte meticuloși, o echipa foarte profesionistă, nu am nimic să le reproșez, au căutat peste tot și au ridicat aceste probe pentru le indisponibiliza si a le duce le sediu.
Domul Peșchir a colaborat exemplar, el le- a dat acces la toate verificările, acea suma de 7 milioane în monede virtuale despre care s-a vorbit atât de mult și s-a creat un balon de săpun care după părerea mea se sparge, chiar s-a spart, sunt banii lui personali, făcuți din trading de monedă virtuală.
Dânsul a donat sume persoanelor publice si politice, chiar si unor persoane din show bizz (…) banii sunt vizibili, proveniența este din averea personală. Ce nu știe lumea este că Bogdan Peșchir a făcut aceste donații cui a dorit el și a considera potrivit.”, a declarat avocatul lui Bogdan Peșchir, după eliberarea acestuia.
Acuzațiile procurorilor și implicațiile financiare
Ancheta vizează posibile infracțiuni de coruperea alegătorilor, spălare de bani, fals informatic și încălcarea articolului 5 din OUG nr. 31/2002, care interzice promovarea simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Conform documentelor, Bogdan Peșchir ar fi contribuit cu peste 1 milion de euro la campania lui Călin Georgescu prin intermediul unor donații făcute pe platforma TikTok, sub numele de utilizator „bogpr”.
Potrivit Serviciului Român de Informații (SRI), donațiile au fost direcționate printr-o rețea de influenceri care au promovat candidatura lui Georgescu. Reprezentanții TikTok au confirmat că în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, contul „bogpr” a efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari către utilizatori implicați în promovare.
Cine este Bogdan Peșchir
Bogdan Peșchir este un fost programator din Brașov, cu un trecut legat de firme asociate criptomonedelor. Potrivit SRI, el a lucrat pentru companii precum Globaya Fintech SRL și BitXATM Technology SRL, controlate de Gabriel Prodănescu, un cetățean cu dublă cetățenie româno-sud-africană.
În 2021, Peșchir a înființat propria companie, Digital On-Ramp Solutions SRL, care, conform anchetatorilor, nu ar justifica nivelul ridicat de trai pe care îl afișează. Se bănuiește că fondurile utilizate pentru finanțarea campaniei lui Călin Georgescu ar proveni din activități ilegale, fiind ulterior supuse unui proces de spălare a banilor.
Proteste și reacții
Deși a fost eliberat după audieri, cazul lui Bogdan Peșchir continuă să fie sub investigație. Procurorii analizează acum datele stocate pe dispozitivele confiscate pentru a identifica sursa fondurilor și alte posibile implicări. La rândul său, Călin Georgescu nu a făcut încă declarații oficiale privind implicarea lui Peșchir în campania sa electorală.
Acțiunea procurorilor și confiscarea sumei de 7 milioane de dolari ridică semne de întrebare legate de transparența finanțărilor din campaniile electorale și de metodele prin care aceste fonduri sunt distribuite în mediul online.
Cazul este urmărit cu interes de opinia publică, iar autoritățile promit să aducă mai multă claritate în viitorul apropiat.