Probleme pentru unguri. Ce lovitură primesc acum din partea europenilor
Legea de urgență a Ungariei „incompatibilă cu a fi în UE”, spun grupul de eurodeputați! Măsurile votate luni vor permite lui Viktor Orbán să se pronunțe prin decret fără limite de timp. Ungaria a adoptat luni, 30 martie, o lege care conferă noilor puteri primului ministru Viktor Orban să se pronunțe prin decret, pentru o perioadă nelimitată de timp.
Probleme pentru unguri
Acest lucru face ca Ungaria să fie prima țară din UE care a fost pusă sub comanda exclusivă a guvernului, atât timp cât premierul o consideră potrivit. Guvernul Orban, care controlează două treimi din parlamentari, susține că noile puteri sunt necesare pentru combaterea pandemiei coronavirusului. Mișcarea a fost aprobată cu 137 de voturi pentru și 53 de voturi în parlamentul din 199 de membri.
Noile puteri includ suspendarea aplicării anumitor legi, nu numai a celor legate de criză. De asemenea, impune pedepse cu închisoarea pentru cei care difuzează știri considerate false sau denaturate, determinând temeri reînnoite în ceea ce privește libertatea presei de la Budapesta. Alegerile și referendumurile vor fi amânate pe timp nedeterminat de urgență.
În perioada de urgență, guvernul va informa Parlamentul cu privire la mișcările sale dar noua lege nu suspendă parlamentul. În cazul în care parlamentul este suspendat, din cauza pandemiei, guvernul va informa președintele adunării și șefii grupurilor de partid, ridicând îngrijorarea că parlamentul ar putea fi abandonat.
Guvernul a susținut că noile măsuri de urgență pot fi revocate în orice moment de către parlament, dar guvernul se bucură de o majoritate de două treimi în adunare, ceea ce face ca prerogativa lor să pună capăt situației de urgență. Legea, propusă pentru prima dată la 20 martie, elimină cerința actuală pentru deputații de a aproba orice prelungire a stării de urgență. Partidele de opoziție au criticat această mișcare ca fiind inutilă, temându-se că va da un control în alb guvernului. Guvernul Orban, în schimb, i-a acuzat că au împiedicat eforturile de a învinge virusul și au ignorat amenințarea la viața maghiarilor prin opoziția în fața noii legi.
Ce lovitură primesc acum din partea europenilor
ONU, Consiliul Europei, Parlamentul European și grupurile pentru drepturi au îngrijorări, spunând că prin extinderea puterilor sale fără limită, Orban a făcut încă un pas către controlul autoritar asupra țării sale. Marta Pardavi, co-președinte al Comitetului Maghiar de la Helsinki și grupul pentru drepturi a declarat că nu este clar cum va folosi guvernul noile sale puteri și dacă aceste măsuri vor fi proporționale și necesare.
„Este vorba despre modul în care decretele viitoare vor afecta drepturile civile și că guvernul are un palmares foarte îngrijorător. Acum este important ca instituțiile, în special Comisia Europeană, să monitorizeze aplicarea dreptului european, iar abuzul de putere să conducă la consecințe.”, a declarat Pardavi pentru EUobserver.
Comisarul de justiție al UE, Didier Reynders, a replicat luni, 30 martie, că executivul UE va evalua măsurile de urgență adoptate de Ungaria, în principal cu privire la sancțiunile privind publicarea informațiilor considerate false. Săptămâna trecută, comisia a spus că în perioadele de criză, este mai important ca niciodată ca jurnaliștii să își facă treaba corect și că „toate măsurile de urgență ar trebui să fie de natură temporară și să abordeze o anumită situație de criză”.
Orban, care a ajuns la putere în urmă cu 10 ani, a avut mai multe altercații cu UE pentru încălcarea regulilor blocului, iar guvernul său este în prezent verificat în procedura de sancționare a articolului 7 pentru încălcarea normelor și valorilor UE. Orban a respins deja critica noii legi, susținând că cei care o critică pun în pericol bătălia Ungariei împotriva pandemiei.
Ministrul Ungariei de Justiție, Judit Varga, a declarat reporterilor vineri că criticii legii „luptă împotriva demonilor imaginari și nu se ocupă de realitate”, a informat AFP. Daniel Hegedus, un membru al fondului german Marshall a întrebat de ce guvernul maghiar dorea să aibă puteri suplimentare pentru a face față crizei atunci când acesta comandă deja două treimi din majoritate în parlament și controlează toate instituțiile cheie. Dar, odată ce criza se înmoaie și alte țări vor începe să retragă măsurile de urgență, a spus Hegedus, guvernul Ungariei va trebui să fie verificat pentru a se asigura că va da înapoi noile sale puteri.
„Ceea ce are efect în Ungaria cu această nouă lege este o regulă autoritară”, a declarat el pentru EUobserver, adăugând că aceasta se presupune a fi temporară și numai pentru momentul de urgență.