Prințul Paul al României nu scapă din spatele gratiilor. Până când rămâne în arest, precizări de la Ministerul Justiției
Prințul Paul al României rămâne după gratii, după ce Curtea Constituțională din Malta a respins o nouă cerere făcută de acesta, a anunțat Ministerul Justiției.
Cererea de eliberare a lui Paul al României, respinsă de instanța din Malta
Prințul Paul va rămâne în arest până la judecarea definitivă a cererii de predare, care va avea loc pe data de 17 iunie. Iată ce a transmis Ministerul Justiției:
„Astăzi, Curtea Constituţională a Maltei a respins o nouă solicitare a lui Paul-Philippe al României de a fi eliberat. Acesta rămâne în arest până la judecarea definitivă a cererii de predare, adică 17 iunie. Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Curtea de Apel Braşov (instanţă de executare) şi toate autorităţile implicate şi-au făcut treaba, ca de fiecare dată.
Şi vom continua să depunem toate eforturile pentru ca fugarii să execute în penitenciarele din România pedepsele la care au fost condamnaţi”, a precizat Ministerul Justiţiei, potrivit Agerpres.
Instanța din Malta a respins predarea lui Paul-Philippe în România, precizând că legislaţia Uniunii Europene în materia mandatului european de arestare „nu este aplicată corespunzător”.
Prințul Paul a fost arestat în Malta, după ce Franța a refuzat extrădarea
Condamnat în decembrie 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, Prințul Paul a fost dat în urmărire internațională pe data de 18 decembrie 2020.
Imediat ce a aflat vestea a fugit în Franța, țară care nu a acceptat să-l extrădeze. Mai apoi, acesta a fost prins pe data de 28 aprilie în Malta, când era într-un hotel de lux alături de soția lui.
Ulterior, a fost arestat preventiv până pe data de 9 mai. Și atunci, cererea lui de eliberare pe cauțiune a fost respinsă. Procesul prin care Prințul ar urma să fie predat autorităților române a început pe 14 mai.
Instanța a amânat verdictul la primul termen, iar pe 20 mai, a decis să nu îl extrădeze, spunând că există un risc real ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale. Decizia nu este una definitivă și a fost atacată.