Primul suspect cu tulpina Omicron în România. Tocmai s-a întors din Africa de Sud

Primul suspect cu tulpina Omicron în România. Tocmai s-a întors din Africa de Sud
El abia s-a intors din Africa de Sud si este pozitiv covid

Prima suspiciune de infecție cu tulpina Omicron, cea mai nouă variantă a coronaviruslui, se află în România. Este vorba despre un membru al echipei de rugby care s-a întors recent din Africa de Sud. Sportivul așteaptă rezultatul testului pentru a afla dacă este într-adevăr infectat cu tulpina covid Omicron.

Primul caz de infectare cu Omicron în România?

UPDATE: Autoritățile sanitare române au venit cu precizări privind situația pasagerilor care au călătorit în Africa de Sud și care au revenit în România, spunând că trei persoane au depistate cu covid-19.

”Referitor la persoanele repatraite din Africa de Sud, precizam faptul ca în urma testelor efectuate, 3 persoane ( 2 la aeroportul din București și 1 la Baia Mare) au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul SARS-CoV-2.

Precizam ca testele au fost efectuate la cele doua aeroporturi (București și Baia Mare) la momentul aterizării,persoanele au fost introduse în locațiile de carantină, iar rezultatele au venit astăzi, 1 decembrie 2021.

Niciuna dintre cele 3 persoane nu are simptome, dar toți trei pacienții sunt sub observație medicală. Probele au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secventiere și va vom comunica rezultatele, în privința tulpinilor rezultate”, au transmis autoritățile sanitare.

Un membru al echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, care a revenit pe 30 noiembrie în România din Africa de Sud, este suspect că s-ar fi infectat cu noua tulpină a virusului Sars-Cov-2.

Echipa a ajuns în România marți după masă, cu un avion al companiei Tarom, din Africa de Sud. Sportivul a fost testat pentru covid-19 și a ieșit pozitiv, dar medicii vor să îi facă o nouă probă pentru a afla dacă este vorba despre tulpina Omicron, care deja începe să fie răspândită la scară mare în Africa de Sud.

Proba va fi trimisă pentru secvențiere, iar sportivul se află momentan în spital. Acesta nu are simptome, însă medicii vor să îl țină sub supraveghere.

El s-a întors în România din Africa de Sud, unde fusese alături de echipa de rugby CSM Știința Baia Mare, iar în avionul în care au fost aduși sportivii s-au aflat 70 de persoane. Dintre aceștia, 46 au fost cetățeni români și 24 cetățeni europeni și din alte state.

Toți cei care au călătorit cu aeronava Tarom au intrat în carantină pentru două săptămâni.

Este prima suspiciune de tulpina Omicron în România. Oamenii de știință încă analizează consecințele pe care le va avea noua tulpină și vor să știe dacă este mai agresivă decât varianta Delta.

Cât de îngrijorătoare este varianta Omicron

OMS a declarat Omicron ca variantă îngrijorătoare la doar câteva zile după ce au fost găsite câteva cazuri în sudul Africii.

„Întrebarea este cât de transmisibil este Omicron, în comparație cu Delta. Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l știm”, a spus John Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Colegiul de Medicină Weill Cornell din New York.

„Primim rapoarte foarte diferite – unele spun că boala este ușoară, iar altele fac referire la cazuri severe în spitale din Africa de Sud.”a spus Peter Hotez, expert în vaccinuri și profesor de virusologie moleculară și microbiologie la Colegiul de Medicină Baylor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI