Primul român care a ”obținut” aurul la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Totul s-a întâmplat sub ochii președintelui Macron

de: Daoud Andra
28 07. 2024

Este o perioadă cu mari emoții atât pentru sportivi, cât și pentru antrenori, în contextul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Primul român care și-a trecut în palmares o medalie de aur la această ediție a Olimpiadei a trăit intens momentul finalei, alături de eleva sa.

Medalie de aur pentru eleva unui antrenor român la Paris

Primul român care și-a trecut în palmares aurul la această ediție a Jocurilor Olimpice este Octavian Zidaru și este antrenor de spadă. Eleva sa, Vivian Kong, a câștigat o finală dramatică la acest sport, chiar în prima zi de competiție.

Probele de scrimă de la această ediție a Jocurilor Olimpice au loc la centrul Grand Palais, în inima Parisului. La fel ca la fiecare ediție a Olimpiadei, această disciplină ține cu sufletul la gură atât publicul din sală, cât și pe cel din fața micilor ecrane.

Vezi și: Fenomen unic la Jocurile Olimpice de la Paris 2024! Momentul în care Luna s-a aliniat perfect cu inelele olimpice. FOTO

În prima zi de competiție, lotul din Hong Kong a trimis-o în finală pe spadasina Vivian Kong. Aceasta s-a duelat cu reprezentanta francezilor, Auriane Mallo-Breton, pe care a învins-o în fața publicului francez. Antrenorul lotului de scrimă de la Hong Kong este un român, Octavian Zidaru, care s-a emoționat până la lacrimi la victoria elevei sale.

În tribuna de la Grand Palais din Paris a fost prezent și președintele Emmanuel Macron, care a trăit intens finala, fiind pe planșă o sportivă din țara gazdă. Franțuzoaica a dominat startul partidei și părea favorită la câștigarea medaliei. Eleva lui Octavian Zidaru s-a mobilizat și a reușit să reducă din diferență, câștigând aurul olimpic.

Octavian Zidaru și-a felicitat eleva pentru aurul olimpic

Cine este Octavian Zidaru

Antrenorul român și-a felicitat eleva și s-a bucurat alături de ea pentru aurul olimpic. Octavian Zidaru a fost, la rândul său, spadasin, iar în prezent antrenează lotul feminin din Hong Kong de 8 ani deja. Zidaru a participat la Jocurile Olimpice de la Moscova, în 1980, iar după ce și-a încheiat cariera ca sportiv a început să antreneze la CSA Steaua.

Vezi și: Carmen și Klaus Iohannis, alături de sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris. Cum îi susține președintele României pe tricolori. FOTO

Ulterior, a devenit antrenorul naționalei feminine de spadă a României, din care a făcut parte și Ana-Maria Brânză. Din 2016, antrenează la Hong Kong, iar Vivian este una dintre cele mai bune sportive pregătite de el. A ajutat la calificarea lotului olimpic la Rio, în 2016, iar acum eleva sa câștigă cea mai strălucitoare medalie, la Paris.