Primul oraș din Ucraina pe care Vladimir Putin vrea să-l invadeze. De ce l-a ales

Primul oraș din Ucraina pe care Vladimir Putin vrea să-l invadeze. De ce l-a ales

Întreaga Europă este în tensiune. Vladimir Putin este tot mai aproape de a invada, din nou, Urcraina. Trupele, tancurile, rachetele și navele de război sunt în mișcare. Forțele rusești, încet, dar sigur, înconjoară Ucraina pe trei laturi. Imaginea de pe teren sugerează că Vladimir Putin este pe cale să lanseze o ofensivă masivă. Analiștii spun că va fi pe mai multe fronturi.

Vladimir Putin pregătește o invazie pe mai multe fronturi în Ucraina

Ministrul rus de externe și omologul său american au purtat discuții pentru a încerca să reducă șansele unui conflict mai amplu în Ucraina. Serghei Lavrov a negat în repetate rânduri că o forță rusă uriașă adunată în apropierea granițelor Ucrainei ar fi folosită pentru a invada statul. Oficialul american, Antony Blinken, a declarat că America va răspunde cu severitate la orice invazie.

Rebelii pro-ruși controlează mari părți din estul Ucrainei de când a izbucnit un război feroce în urmă cu aproape opt ani. Aproximativ 14.000 de persoane au fost ucise și cel puțin două milioane și-au părăsit casele înainte de a se ajunge la acorduri de pace fragile.

SUA și aliații săi au amenințat cu noi sancțiuni dacă armata rusă va acționa. Se așteaptă ca Washingtonul să își prezinte poziția în scris săptămâna viitoare, iar apoi vor avea loc alte discuții.

Cu aproximativ 100.000 de soldați ruși desfășurați în apropierea Ucrainei, președintele Vladimir Putin se pare că pregătește o invazie pe mai multe fronturi în Ucraina. În același timp, a adresat Occidentului cereri despre care spune că privesc securitatea Rusiei, inclusiv ca Ucraina să fie împiedicată să adere la NATO.

Vladimir Putin dorește ca alianța defensivă occidentală să renunțe la exercițiile militare și să nu mai trimită arme în Europa de Est, considerând că aceasta reprezintă o amenințare directă la adresa securității Rusiei. În același context, a mai transmis un mesaj NATO, cerând retragerea trupelor de pe teritoriul României și al Bulgariei.

„Harkivul ar putea fi ocupat”

Tensiunile din zonă au generat mai multe speculații de ordin strategic, cu privire la o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina. Într-un interviu acordat publicației „The Washington Post”, președintele în exercițiu al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat care ar putea fi prima țintă clară a președinteșlui Vladimir Putin, dacă va lansa ofensiva împotriva statului său, declarând:

„Voi spune în mod realist, dacă Rusia decide să-și intensifice escaladarea, desigur că va face acest lucru pe acele teritorii în care din punct de vedere istoric există oameni care au avut legături de familie cu Rusia.

Harkivul, care se află sub controlul guvernului ucrainean, ar putea fi ocupat. Rusia are nevoie de un pretext. Vor spune că protejează populația vorbitoare de limbă rusă.”, a explicat președintele Ucrainei, pentru Washington Post.

Chiar dacă Vladimir Putin decide să lanseze un asalt militar oficial asupra Ucrainei, nu este deloc clar că liderul rus ar opta, de la bun început, pentru o ofensivă terestră în masă care ar implica ocuparea unor orașe mari din Ucraina sau un marș asupra capitalei Kiev.

Deoarece Ucraina are o apărare aeriană limitată, Rusia și-ar asigura probabil o dominație timpurie în aer, ceea ce ar permite forțelor sale să efectueze lovituri decapitante la Kiev și în întreaga țară, forțând potențial guvernul să capituleze în fața cererilor Kremlinului chiar înainte ca vreun tanc să treacă granița, spune analistul Dara Massicot.

„Cred că Rusia și-a lăsat multe opțiuni militare flexibile sau scalabile și poate urmări un spectru de activități. De exemplu, pot crește treptat presiunea începând cu atacuri cibernetice.

Pot crește hărțuirea de-a lungul liniilor de contact, până la o operațiune multidomeniu pe scară largă folosind atacuri aeriene, cu rachete și terestre.”, a declarat Dara Massicot, cercetător principal în domeniul politicilor la Rand Corp, aceleiași publicații americane.

Concluzie

Pentru Moscova, „amenințarea Ucrainei nu este suficientă” pentru a obține concesiile pe care le dorește din partea Statelor Unite, a declarat Fiodor Lukyanov, un important analist al politicii externe rusești. Același oficial a sugerat că Moscova ar putea face ceva provocator departe de Ucraina.

„Ar putea însemna că fixația Occidentului asupra Ucrainei ar putea să nu fie în întregime corectă și, pentru a crește tensiunea și a intensifica procesul de escaladare, s-ar putea să se întreprindă acțiuni în altă parte.”, mai spune Fiodor Lukyanov.

Vladimir Putin a declarat că va întreprinde acțiuni „tehnico-militare” dacă NATO nu-i acceptă cererile. Unii analiști cred că aceasta ar putea include plasarea unor arme mai agresive în locații care amenință direct Statele Unite și aliații NATO.

Rusia ar putea, de asemenea, să profite de această ocazie pentru a pune mâna pe o mică bucată de teritoriu de importanță strategică. De exemplu, linia de coastă de-a lungul Mării Azov, care ar oferi o punte terestră de la Rusia continentală la Crimeea, care a fost anexată de la Ucraina în 2014, sau o porțiune de teritoriu mai departe în Ucraina care deține un canal care a alimentat cândva Crimeea cu apă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI