Primești casă gratis în această localitate din România. Condiția pe care trebuie să o îndeplinești
Autoritățile locale au dat startul unui program inedit prin care se dorește combaterea depopulării cu care se confruntă multe comune din țară. Românii pot primi casă gratis într-o localitate din România. Care este condiția pe care trebuie să o îndeplinească beneficiarii.
Casă gratis într-o localitate din România
În ultimii ani, depopularea este o problemă cu care se confruntă tot mai multe localități de la noi din țară. Lipsa locurilor de muncă și a posibilităților de a-și asigura un trai mai bun îi forțează pe mulți tineri să plece din satele și orașele natale. Rezultatul: tot mai multe zone din România par abandonate.
Pentru a combate acest fenomen, un primar din județul Botoșani a pus în aplicare un program inedit. Comuna pe care o administrează, Drăgușani, se află la aproape 50 de kilometri de minicipiul Botoșani și are, în prezent, o populație de 2.300 de locuitori.
Cum se întâmplă în cele mai multe comune din zona de nord a Moldovei, satele au rămas aproape pustii. Pentru a spori natalitatea și a crește numărul de locuitori, Primăria oferă gratuit case. Locuințele sociale sunt date doar familiilor de tineri care au mulți copii.
„Prea multe case de izbeliște, prea mulți tineri fără casă. Sunt familii de tineri care stau cu părinții, cu mulți copii. Am decis să rezolvăm această problemă socială, cumpărând aceste case, le transformăm în case sociale și le oferim acestor familii”, spune Eugen Nechita, potrivit Adevărul.
„Am cumpărat prima casă de acest fel”
Primăria ia legătură cu proprietarii caselor abandonate, lăsate în paragină și se oferă să le cumpere. Fiind vorba de case țărănești, în stare de degradare avansată, costurile de achiziție nu sunt deloc mari. Primăria își dorește ca, pe viitor, să cumpere 16 astfel de locuințe. Prima și-a găsit deja familia:
„Am cumpărat prima casă de acest fel și am oferit-o unei familii cu copii”, spune primarul.
După ce sunt preluate de autorități, casele sunt igienizate și reparate de muncitorii din Primărie, suficient cât să poată fi locuite. Celelalte îmbunătățiri sunt obligația noilor locatari.
„Ne era greu așa, fără casă. Acum avem și noi un loc fără să stăm cu teama că trebuie să ne mutăm, dacă ies discuții”, a explicat o femeie mutată în locuința primită.