Primele județe care vor fi lovite de furtuna Ashley în următoarele ore. ANM a emis Cod portocaliu de vijelii puternice și ninsori

de: Andrei Simion
27 09. 2024

De duminică dimineață, întreaga țară va intra sub incidența unei avertizări de vreme severă, marcate de un Cod galben de ploi și intensificări ale vântului, care va aduce o răcire bruscă a temperaturilor.

Ploi torențiale ce vor depăși izolat peste 100 l/mp

Zonele cele mai afectate vor fi nordul și estul Olteniei, Muntenia, precum și lanțurile montane din Carpații Meridionali și Orientali, unde se va emite un Cod portocaliu, indicând ploi torențiale cu acumulări semnificative de apă, ce pot atinge valori de 50-90 l/mp, iar în unele zone, izolat, chiar peste 100 l/mp. În Capitală, vremea se va răci considerabil, iar temperaturile vor scădea treptat, atingând în jur de 18 grade luni, pe fondul precipitațiilor continue.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), avertizarea de Cod galben, ce vizează instabilitate atmosferică accentuată și averse însemnate, va fi în vigoare de sâmbătă seară, începând cu ora 18:00, până duminică dimineață, la ora 10:00, și va afecta județele din vestul și nord-vestul țării, inclusiv Satu Mare, Maramureș, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara, printre altele. În aceste regiuni, ploile vor fi însoțite de descărcări electrice și rafale de vânt care pot ajunge la 50-60 km/h, cu posibilitatea apariției vijeliilor și grindinei în unele cazuri. În anumite intervale, cantitățile de apă vor ajunge la 20-25 l/mp, iar izolat se pot acumula până la 30-40 l/mp.

La munte va ninge

Începând de duminică, ora 10:00, și până luni seara, la ora 22:00, avertizarea Cod galben va fi extinsă la nivel național, iar ploile se vor răspândi din vest către est. În multe regiuni, precipitațiile vor fi abundente, cu acumulări de 25-40 l/mp, iar local, aceste valori pot depăși 50 l/mp. În același timp, vântul va sufla puternic, cu intensificări de 45-65 km/h, în special în Moldova și estul Munteniei, unde rafalele ar putea depăși 70 km/h.

Vremea va suferi o răcire semnificativă în toată țara, în special la munte, unde, la altitudini de peste 1.700 de metri, mai ales în Carpații Orientali, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Codul portocaliu de ploi torențiale va intra în vigoare de duminică, ora 10:00, și va afecta județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, și multe altele. În aceste zone, cantitățile de apă vor fi considerabile, iar riscul de inundații și alte probleme cauzate de vremea extremă este ridicat.

Astfel, duminică și luni, vremea va fi nefavorabilă pentru majoritatea regiunilor din țară, iar cetățenii sunt sfătuiți să fie precauți în fața condițiilor meteo severe.