Primele imagini de la înmormântarea actorului Mircea Diaconu. Emil Constantinescu, discurs emoționant la cimitirul Săftica

de: Daoud Andra
17 12. 2024

Mircea Diaconu este condus marți, 17 decembrie, pe ultimul drum. Actorul urmează să fie înmormântat la cimitirul Săftica, cu onoruri militare, în cadrul unei ceremonii restrânse, la care participă doar familia și prietenii apropiați.

Mircea Diaconu este înmormântat cu onoruri militare

Într-o atmosferă tristă și solemnă, familia și cei apropiați își iau rămas bun de la Mircea Diaconu, actorul care a marcat generații prin talentul său. La căpătâiul lui a venit și fostul președinte Emil Constantinescu, care a ținut un discurs emoționant, aducându-i un omagiu artistului. Cei prezenți l-au condus astăzi pe Mircea Diaconu pe ultimul drum, în cadrul unei ceremonii funerare restrânse și discrete, așa cum actorul și-a dorit.

Ceremonia funerară a început la ora 12:00, la cimitirul din Săftica, locul unde Mircea Diaconu avea un loc de veci. Având în vedere distincțiile obținute de-a lungul vieții, inclusiv Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer în anul 2000, înmormântarea include și onoruri militare, un semn al recunoașterii pentru contribuțiile sale deosebite la promovarea culturii românești.

Înainte de înmormântare, pe 16 decembrie, trupul neînsuflețit al actorului a fost depus la Teatrul Nottara din București, un loc pe care Mircea Diaconu l-a considerat a doua sa casă. Aici, prieteni, colegi și admiratori s-au adunat pentru a-i aduce un ultim omagiu. Atmosfera a fost una de profundă reculegere, cei prezenți aducând coroane de flori și aprinzând lumânări în memoria artistului.

S-a stins în urma unei suferințe îndelungate

Mircea Diaconu a decedat pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o luptă cu cancerul de colon. Anunțul a fost făcut de soția sa, actrița Diana Lupescu. Trupul său neînsuflețit a fost depus la Teatrul Nottara, unde cei apropiați și admiratorii au avut ocazia să-i aducă un ultim omagiu.

Mircea Diaconu a fost un actor, scriitor și politician român, născut pe 24 decembrie 1949 în Vlădești, județul Argeș. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București în 1971 și a debutat în același an la Teatrul Bulandra, în piesa „Harfa de iarbă” de Truman Capote. În cinematografie, a debutat în 1972 cu filmul „Nunta de piatră”, regizat de Dan Pița și Mircea Veroiu.

De-a lungul carierei sale, Diaconu a jucat în numeroase filme și piese de teatru, devenind unul dintre cei mai apreciați actori români. Printre filmele notabile în care a apărut se numără „Filip cel Bun” (1975), „Actorul și sălbaticii” (1975), „Profetul, aurul și ardelenii” (1978) și „Asfalt Tango” (1996).

Pe lângă activitatea artistică, Mircea Diaconu s-a implicat și în politică. A fost ales senator și deputat, iar în 2012 a ocupat funcția de ministru al Culturii. Între 2014 și 2019, a fost membru al Parlamentului European. În 2019, a candidat ca independent la alegerile prezidențiale din România, clasându-se pe locul al patrulea.