Primele imagini cu Kim Jong-un în Rusia: cum a fost primit liderul nord-coreean

de: Ciprian Ioana
24 04. 2019

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a sosit în Rusia pentru a se întâlni cu omologul său, președintele Vladimir Putin. Liderul de la Phenian a sosit la bordul trenului său blindat, cu care se deplasează de fiecare dată într-o vizită oficială.

Kin Jong-un a ajuns în Rusia, miercuri, pentru a participa la un summit cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin. Trenul președintelui din Coreea de Nord s-a oprit în gara din Vladivostok în jurul orei locale 18:00. Kim Jong-un a fost întâmpinat cu onoruri militare și i-a fost întins covorul roșu.

El nu a fost, însă, primit de președintele Rusiei, cu care se va întâlni abia mâine.

Ce vor discuta Kim Jong-un și Vladimir Putin

Cei doi lideri urmează să se întâlnească joi, la Vladivostok. Punctul central al discuțiilor va fi reprezentat de programul nuclear al Phenianului. Kim a promis denuclearizarea, dar mulți experți internaționali susțin că lucrurile stau, în realitate, altfel.

„Sper că această vizită va fi încununată de succes şi utilă şi sper că voi putea, în discuţiile mele cu preşedintele Putin, să evoc în mod concret reglementarea situaţiei din Peninsula Coreeană şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale”.
Kim Jong-un, președintele Coreii de Nord

Presa internațională scrie că președintele Rusiei caută, prin acest summit, să-și întărească rolul în regiune. Ar putea fi un prilej pentru Rusia să negocieze altfel cu Statele Unite anumite aspecte care privesc Phenianul. Kremlinul vrea să arată că e un jucător important și că nu poate fi sărit din schemă ușor.

La nivel declarativ, și Moscova se opune programului nuclear pe care se presupune că Phenianul încă l-ar pune în practică. E un punct de vedere similar cu cel al Washingtonului.

Dar mulți analiști se întreabă dacă nu cumva Kim Jong-un joacă la două capete. S-a întâlnit de două ori cu președintele Trump și acum se vede și cu Putin. Occidentul vrea să obțină denuclearizarea Phenianului. Dar Kim Jong-un pare că vrea să negocieze cu toți actorii implicați, pentru a obține anumite concesii.