Călin Georgescu a fost surprins în trafic, la scurt timp după ce CCR a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. Candidatul independent urmează să dea o declarație oficială în această seară.
Vineri, 6 decembrie, judecătorii CCR au decis în unanimitate să anuleze rezultatele alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. În timp ce unii politicieni au reacționat imediat, fie pe rețelele de socializare, fie în presă, Călin Georgescu a decis să amâne momentul în care se va adresa publicului.
Candidatul independent a fost văzut vineri după-amiaza în mașină, mergând spre casă, nu spre sediul de campanie, potrivit Digi24. La ora 21, urmează să dea declarații oficiale cu privire la anularea scrutinului.
Profesorul în științe politice Cristian Preda a vorbit despre decizia luată vineri de CCR. Acesta a explicat că toți cei implicați în procesul electoral sunt frustrați de acest deznodământ neașteptat. Specialistul a vorbit și despre posibilele scenarii, în acest context tensionat.
„Sigur că toate taberele sunt frustrate acum, indiferent de candidatul pentru care ai votat, indiferent de tabăra în care te aflai în perspectiva turului doi, frustrarea e enormă! Și mi-e groază să mă gândesc cât de complicată va fi organizarea în trei luni a procesului electoral.
Sunt două situații. Avem două articole în Constituție. Unul care vorbește despre prelungirea mandatului președintelui și altul despre vacanța funcției președintelui și înlocuirea lui. În ceea ce privește prelungirea mandatului, aceasta se face, e scris negru pe alb, dacă există stare de război sau în caz de catastrofă. Acum, dacă CSAT-ul se reunește și spune că am fost atacați, se constată stare de război. Altfel, doar în sens metaforic suntem într-un război, pentru că la granițele noastre statul ucrainean este atacat de zece ani de ruși! Dar catastrofă nu e!”, a explicat Cristian Preda, pentru Gazeta Sporturilor.
„Și atunci ne ducem la celălalt articol, care vorbește despre înlocuirea președintelui în mai multe cazuri, iar unul dintre cazurile indicate în Articolul 97, este demisia președintelui, nu încheierea mandatului! Dar dacă, să zicem, Klaus Iohannis, chiar și cu 24 de ore înainte de finalul mandatului lui demisionează, atunci intră în funcțiune acest articol care spune că e înlocuit fie de președintele Senatului, fie de președintele Camerei, și că, în termen de 3 luni, Guvernul organizează alegeri. Mie mi se pare că ăsta este articolul la care se va recurge”, a continuat specialistul.