Primele concluzii în cazul fetei de 4 ani care a murit după ce a mâncat peşte, în Călăraşi. Ce s-a găsit în magazin, inspectorii sunt uimiţi
În cursul zilei de astăzi au venit primele rezultate ale analizelor în cazul fetiței care a consumat pește de la magazinul din sat și a decedat la scurt timp. Se pare că peștele era infectat cu mai multe bacterii.
Ce s-a bacterii au fost găsite în peștele consumat de fetiță
Inspectorii DSV au luat mai multe probe din magazinul de unde a fost cumpărat peștele și din frigiderul familiei, respectiv două probe de mici congelați și una de macrou congelat.
În cazul tuturor probelor au fost descoperite valori mult peste limita admisă de enterobacteriacee, adică bacterii precum klebsiella sau salmonella. Acestea pot duce la boli foarte grave dacă ajung în mâncare, cum s-a și întâmplat în acest caz, din păcate.
DSV a închis magazinul din sat pentru o perioadă de 30 de zile și a fost aplicată o amendă în valoare de 20.000 de lei, deoarece vindea pește fără autorizație sanitar-veterinară.
În total, 10 persoane au consumat pește, ceafă de porc, mici, cârnați și gogoși de la magazinul din sat, dintre care 4 copii și 6 adulți. Oamenii sunt de părere că toxiinfecția alimentară a fost cauzată de macroul congelat.
Chiar și medicii spun că peștele poate fi un aliment foarte periculos pentru sănătatea noastră dacă nu este pregătit corespunzător.
Medicii, despre starea fetiței după ce a consumat pește
Reamintim faptul că o fetiță de doar 4 ani a decedat după ce a mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din sat. Bunica ei, care era internată în spital, ar fi mâncat și ea pește tot de acolo și i s-a făcut rău.
După ce a aflat că nepoata ei a murit, a suferit un stop cardio-respirator și a decedat și ea. Și bunicul fetiței a ajuns la spital, dar starea lui este una stabilă.
„În mod normal, mare parte din bacterii sunt inactivate prin fierbere. Cel mai probabil o pregătire necorespunzătoare termică duce la persistența acestor microorganisme.
E posibil ca bacteriile să fi fost distruse, însă toxinele conținute de ele să fie încă persistente și mare parte din aceste toxine nu sunt inactivate prin fierbere.
Se poate lua în calcul și expunerea și contaminarea peștelui cu o serie de substanțe chimice. Ele nu sunt distruse prin încălzire, fiind termostabile”, a precizat Dr. Radu Țincu, medic primar toxicologie.