Prima țară din Uniunea Europeană care va plăti gazele rusești în ruble. Va ieși mare scandal!

de: Ionuț Vieru
06 04. 2022

Începând cu data de 1 aprilie, Vladimir Putin a cerut statelor UE să plătească în ruble gazele livrate de către ruși. Majoritatea țările au refuzat să facă acest lucru, însă o țară din Uniunea Europeană a acceptat. Care este aceasta?

Ce țară a acceptat să plătească gazele în ruble

În momentul de față livrările continuă, deoarece primele țări pentru volumele de gaze livrate după 1 aprilie sunt scadente în a doua jumătate a lunii. Aproape toate țările UE au refuzat să plătească gazele în ruble, însă Ungaria a anunțat miercuri că este pregătită să facă plata așa cum a cerut Putin.

La o întrebare adresată de Reuters, premierul Viktor Orban a declarat că Ungaria va plăti în ruble gazele rusești dacă Moscova va cere acest lucru. De asemenea, Comisia Europeană a anunțat că firmele ale căror contracte de furnizare a gazelor încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari, nu ar trebui să cadă de acord cu plata în ruble în schimbul acestor servicii.

Pe de cealaltă parte, Peter Szijjarto, ministrul de Externe ungar, a declarat că „autoritățile UE nu au niciun rol în privința plăților din acordul de furnizare de gaze încheiat cu Rusia”. Acesta se bazează pe un contract bilateral între diviziile companiei ungare de stat Gazprom și MVM.

Ce decizie au luat alte state din UE

În Austria, OMV a anunțat că a avut un contract inițial cu Gazprom prin care plata gazelor se face în ruble. Cu toate acestea, Guvernul din Viena susține că nu există o bază pentru plata în altă valută, în afară de euro sau dolar.

În ceea ce privește Slovacia, conducerea a declarat că va acționa la fel Uniunea Europeană împotriva solicitărilor Rusiei, potrivit premierului Eduard Heger. PGNiG, o companie de gaze poloneză, a anunțat că contractul său cu Gazprom este obligatoriu pentru ambele părți.

Ungaria este o țară care depinde de importurile de gaze și petrol ale Rusiei. În anul 2021, aceasta a semnat un acord pe termen lung care prevede aprovizionarea de gaze. Conform acestuia, Gazprom ar trebuie să livreze anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze. Chiar dacă restul țările UE sancționează și condamnă Rusia, Ungaria a ales, în cele din urmă, să plătească gazele naturale în ruble.

Executivul comunitar UE a anunțat că lucrează alături de guvernele statelor membre și companiile energetice pentru a analiza decretul lui Vladimir Putin. Cu toate acestea, companiile ale căror contracte de furnizare a gazelor, încheiate cu Rusia, prevăd plata în dolari sau euro nu ar trebui să încalce prevederile.