Prima țară care își suspendă programul de vaccinare împotriva Covid-19. Care este motivul
Se pare că pandemie este pe sfârșite, iar virusul Covid-19 este ținut sub control în unele țări. Conducerea uneia a decis ca programul de vaccinare să fie suspendat, întrucât numărul infectărilor a scăzut drastic. Despre ce țară este vorba?
Țara care a suspendat programul de vaccinare
Începând cu data de 15 mai, populația din Danemarca nu va mai fi invitată la vaccinare. Cu toate acestea, ei vor putea să încheie schema completă de vaccinare și vor putea, în continuare, să își facă vaccinul, doar cine dorește.
„A venit primăvara, proporția de vaccinare în rândul populației daneze este mare și epidemia a fost înfrântă”, a declarat miercuri Autoritatea Sănătății și a Medicamentelor din Danemarca. „Ca atare, Consiliul Național al Sănătății își încheie acum eforturile de vaccinare la scară largă împotriva Covid-19 pentru acest sezon.”
Decizia guvernului a venit într-o perioadă în care situația infectărilor încă este complicată la nivel mondial. Atât Europa, cât și SUA, au renunțat în mare parte la restricțiile anti-Covid. Pe de cealaltă parte, virusul continuă să se răspândească în cele mai importante orașe din China, iar guvernul chinez impune în continuare carantina.
De asemenea, oficialii danezi din domeniul sănătății au precizat că vaccinarea anti-covid va deveni, cel mai probabil, necesară din nou în toamnă, atunci când este de aștept ca noi variante ale virusului să-și facă apariție.
Valabilitatea certificatelor de vaccinare se prelungește până la 31 decembrie
Potrivit secretarului de stat Andrei Baciu, valabilitatea certificatelor de vaccinare se prelungește în plan intern până la finalul acestui an. Regulamentul anterior prevedea un termen de valabilitate până la 30 iunie 2022.
„Tot în acest act normativ mai există o prevedere care de fapt se adresează cadrului național, prin care se prelungește valabilitate certificatelor digitale europene privind Covid-19 de la 30 iunie 2022, când este în momentul de față, până la 31 decembrie 2022 și prevede eliberarea la cerere a unui nou certificat după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată.
Certificatul digital european va fi folosit în continuare în interiorul UE. Când a fost acesta adoptat, a avut o perioadă de valabilitate stabilită din prima la un an de zile, termen care expiră pe 30 iunie 2022”, a precizat Baciu.
Mai mult de atât, a fost prelungit și termenul de completare a formularului PLF. Acesta trebuia completat de la 24 de ore de la intrarea în țară, iar termenul s-a prelungit la 72 de ore,