Prima ţară care cere independenţa faţă de Regatul Unit după moartea Reginei Elisabeta a II-a. „Este pasul final”

de: Bișinicu Andreea
11 09. 2022

Odată cu moartea Reginei Elisabeta a II-a și proclamarea lui Prințului Charles ca Rege al Marii Britanii, schimbări majore sunt pe cale să se petreacă pe scena politicii globale. Ce stat a cerut să fie independent de Regatul Unit, odată cu dispariția fostei suverane.

Ce stat vrea să devină independent de Regatul Unit

Prim-ministrul din Antigua și Barbuda a declarat, după moartea Reginei Elisabeta a II-a, că va cere un referendum pentru ca țara lui să devină republică în termen de trei ani, relatează cei de la Independent.

Statul din Caraibe este una dintre cele 14 națiuni care îl recunosc pe monarhul britanic drept șef al statului, premierul Gaston Browne semnând un document ce confirmă statutul Regelui Charles al III-lea ca noul monarh.

Cu toate acestea, oficialul caraibian a spus că va face eforturi pentru a porni un referendum în țara lui, pentru ca aceasta să devină republică în cel mai scurt timp posibil, după ce a indicat o astfel de mișcare la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui și a contesei de Wessex.

„Acesta nu este un act de ostilitate sau vreun conflict între Antigua și Barbuda și monarhie, ci este pasul final pentru a finaliza acel cerc de independență, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o națiune suverană.

Aș spune că probabil în următorii trei ani se va rezolva.”, a declarat premierul Gaston Browne, când a fost solicitat un interval de timp pentru referendum.

Insulele Antigua și Barbuda

Ce le-au reproșat locuitorii din Jamaica celor din familia regală

În luna aprilie a acestui an, Browne le-a cerut conților din Wessex să-și folosească „influența diplomatică” pentru a realiza „justiția reparatorie” și a subliniat dorința țării sale de a „deveni într-o zi o republică”.

Prințul Edward a fost catalogat drept o persoană „arogantă”, pentru că a glumit că nu a luat notițe în timpul comentariilor făcute de premierul caraibian Browne.

Între timp, Prințul William și Kate Middleton au fost apostrofați pentru comportamentul lor față de populația din Jamaica, după ce, în martie 2022, Prințul și Prințesa de Wales ar fi strâns mâna cu mulțimea în spatele unui gard din plasă de sârmă.

Manifestanții i-au acuzat pe ducele și ducesa de Cornwall că ar beneficia de „sângele, lacrimile și sudoarele” sclavilor, în timp ce în Bahamas au fost îndemnați să recunoască faptul că economia britanică a fost „construită pe spatele” bahamienilor din trecut și să plătească despăgubiri.

Prim-ministrul din Jamaica, Andrew Holness, și un ministru din Belize le-au sugerat lui William și Kate că statele lor ar putea fi următoarele care devin republici.