Prima ninsoare în Europa, chiar de azi. Fenomenul care i-a uimit pe locuitori

Prima ninsoare în Europa, chiar de azi. Fenomenul care i-a uimit pe locuitori
Primele ninsori în Europa

Suntem încă, teoretic cel puțin, în plină vară. Deși temperaturile sunt ridicate, în anumite colțuri ale lumii au apărut primele ninsori. Pare ireal, dar fenomenul a apărut deja. Și în România ultimelor zile au fost înregistrate temperaturi de 1 grad în zona Miercurea Ciuc. Cu alte cuvinte am putea să ne așteptăm să ningă și la noi. În Finlanda și Suedia a nins deja.

Primele ninsori în Europa

Deși pare neverosimil acest lucru s-a întâmplat deja în două localități din nordul continetului european. Este vorba de două localități din Finlanda și Suedia, iar primii fulgi de nea au fost surprinși de utilizatorii de Instagram.

În Finlanda, la Tornio a nins astăzi abundent. Tornio este capitala celebrului ținut Laponia, din Finlanda. Orașul este legat, transfrontalier, de celălalat oraș unde a nins astăzi,  Haparanda pe partea suedeză.

În ciuda faptului că este un oraș de frontieră, Tornio este un oraș plin de viață, în care zăpada, după cum vă anunțam, a venit mai devreme. Aici a căzut peste 1 metru de zăpadă. Conform datelor meteo, se înregistrează un strat de zăpadă extrem de ridicat în Finlanda până la 80 cm, și în Haparanda, Suedia, de  până la 120 cm.

În Finlanda zăpada persistă și în timpul verii

Multe furtuni de zăpadă au adus iarna, când ar trebui să fie aerul mai uscat, spun specialiștii meteorologi.  Același lucru s-a întâmplat dincolo de frontieră, în Haparanda, orașul suedez înfrățit cu capitala ținutului Laponia din Finlanda.

„Dacă restul lunilor martie și aprilie se termină cu lipsa topirii zăpezii, scenariul estival este încă relativ rece și umed pentru vestul Scandinaviei. Prin urmare, în cazul undelor de căldură nu atât de extreme în lunile iulie și august, iunie find adesea cu zăpadă în regiune, încă, au fot câteva localități, unde zăpada nu s-a topit, sau vor apărea noi ninsori.”, spun meteorologii nordici.

Potrivit helsinkitimes.fi , chiar și scenariul cu zăpadă de vară a fost posibil și pentru părțile sudice, dens populate ale Finlandei. Acoperirea cu zăpadă este conform specialiștilor de 1,7 ori mai profundă decât de obicei, în această perioadă din an.

Se pare că părți din Scandinavia au fost pregătite pentru anul 2021, când primele zile tropicale au fost asociate regional cu zăpadă din iarna extremă anterioară, din 2020. În Finlanda zăpada este ceva frecvent, iar perioadele în care nu ninge sunt foarte scurte, prin lunile de mijloc ale anului, în iunie, iulie și august. În rest, sunt zone întregi unde este doar zăpadă, chiar dacă temperaturile sunt ceva mai ridicate, decât de obicei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI