Prima femeie prim-ministru din istoria Ucrainei este considerată un erou și un simbol. Totul despre Iulia Volodimirivna Timoșenko

de: Bișinicu Andreea
27 02. 2022

În contextul războiului dintre Ucraina și Rusia, o imagine cu fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko a devenit virală pe rețelele sociale. Cum l-ar aștepta „prințesa portocalie” pe președintele rus, cu o puscă Kalașnikov în mână. Toți deputații sunt înarmați, iar mesajul ucrainenilor este cât se poate de clar. Cine este, de fapt, Iulia Timoșenko.

Cine este Iulia Timoșenko, prima femeie premier din Ucraina

În contextul războiului pe care Rusia l-a declarat Ucrainei, în dimineața zilei de joi, 24 februarie, fostul premier Iulia Timoșenko i-a transmis un mesaj șocant lui Vladimir Putin.

Înarmată cu o pușcă Kalașnikov, alături de colegii săi politicieni, Iulia Timoșenko a mărturisit că-i așteaptă pe Vladimir Putin și armata rusă, semn că este pregătită oricând de luptă, conform NEXTA.

Primarul metropolei Kiev, Vitali Kliciko, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sunt și ei pe străzi, luptând alături de militarii ucraineni.

Născută în data de 27 noiembrie 1960, dintr-o mamă ucraineancă și un tată lituanian, Iulia Volodimirivna Timoșenko este prima femeie premier din istoria statului ucrainean și un adevărat simbol al Ucrainei.

Înainte de a deveni prim-ministrul ucrainean, Iulia Timoșenko a fost supranumită „Ioana d’Arc a Ucrainei” și „Prințesa Portocalie” în presa internațională, fiind unul dintre liderii Revoluției Portocalii din 2004, alături de Viktor Iușcenko.

Iulia Timoșenko a cunscut succesul în afaceri, făcând o avere în domeniul industriei gazelor naturale, devenind, ulterior, una dintre cele mai bogate femei din lume.

În iulie 2005, Revista Forbes o plasa pe locul al treilea în topul celor mai puternice femei din lume, după secretarul de stat Condoleezza Rice și vicepremierul chinez Wu Yi.

A fost supranumită „Ioana d’Arc a Ucrainei”, „Prințesa Portocalie” și „Doamna de Fier a Ucrainei”

Iulia Timoșenko a ocupat funcția de premier al Ucrainei în perioada 24 ianuarie 2005 – 8 septembrie 2005, devenind prima femeie prim-ministru din istoria țării. A fost demisă de președintele Viktor Iușcenko, sub pretextul problemelor de corupție, însă, a fost repusă în funcția de prim-ministru în 2007.

În anul 2010, cea poreclită „Doamna de Fier a Ucrainei” a candidat la alegerile prezidențiale ale statului ucrainean, însă a fost învinsă de oponentul său, Viktor Ianukovici.

Un an mai târziu, Iulia Timoșenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, deși fostul premier ucrainean a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse, spunând că acestea au fost motivate politic.

Controversata blondină a fost eliberată din arest la începutul anului 2014,  după ce fostul președinte Ianukovici a fost înlăturat de la putere, în urma unei revolte populare ce a îndepărtat Ucraina de Rusia, ajutând, însă, la anexarea Crimeei de către Rusia.