Prima femeie aviator cu brevet de pilot acrobat a fost o româncă. Irina Burnaia a renunţat la meseria de avocat pentru zbor

de: Sabina Anastasia
10 01. 2023

Printre marile personalități pe care România le-a dat lumii, un loc special îl ocupă cei din aviație. Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă nu mai au nevoie de nicio prezentare. Puțini o știu, însă, pe Irina Burnaia. Prima femeie aviator cu brevet de pilot acrobat a fost o româncă. A renunțat la meseria de avocat, în favoarea zborului.

Prima femeie aviator cu brevet de pilot acrobat a fost o româncă

Aviația a dat lumii mari personalități românești. Fără Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă, probabil că această industrie ar fi arătat cu totul diferit. Ce au toți cei trei ingineri și inventatori în comun este lupta pentru scopul suprem. Au demonstrat tuturor că aproape nimic nu este imposibil. Așa s-a întâmplat și în cazul Irinei Burnaia.

A fost prima femeie aviator cu brevet de pilot acrobat. I-a luat pe toți prin surprindere când a anunțat că renunță la meseria de avocat pentru zbor. Puțini știu, astăzi, povestea remarcantă a vieții sale. Numele său real era Irina Cioc, însă și l-a schimbat după numele Câmpiei Burnasului, din locurile natale.

Irina Burnaia s-a născut în anul 1909, în satul Ciurari, Teleormani, în familia unor oameni cu o situație financiară excelentă. A fost educată la școli înalte, alegând ulterior să studieze pentru meseria de avocat. A urmat, astfel, cursurile Facultății de Științe Juridice și, mai târziu, a intrat și în Barou.

Nimeni nu prevedea schimbarea de carieră pe care urma să o îmbrățișeze Irina Burnaia. Pe data de 18 august 1933, tânăra trebuia să ajungă în ritm de urgență la Constanța, astfel încât a apelat la ajutorul aviatorului Petre Ivanovici pentru a efectua deplasarea pe cale aeriană. A rămas atât de fascinată de zbor încât a decis să renunțe la avocatură.

Irina Burnaia a renunțat la cariera de avocat pentru zbor

După zborul pe ruta București-Constanța, Irina Burnaia l-a contactat pe Petre Ivanovici pentru a-i solicita să o învețe să zboare. Cunoscutul aviator român a fost foarte sceptic cu privire la dorința tinerei, atunci în vâstă de doar 24 de ani. În cele din urmă, a dat curs cerinței sale.

În anul 1933, Irina Burnaia a obținut brevetul grad I și grad II pentru avioane de turism. A fost a treia femeie căreia i s-au acordat aceste graduri, după Elena Stoenescu Caragiani și Ioana Cantacuzino. Avea să devină, în scurt timp, prima femeie din România care a survolat Munții Carpați, cu aeronava IAR 22, construită de statul român pentru aceasta.

Citește și: Umilința primului medic femeie din România. Povestea Mariei Cuţarida Crătunescu, cea care a fondat prima creșă din țară

Pe data de 3 ianuarie 1935, Irina Burnaia avea să pornească într-un zbor pe ruta București-Cape Town, alături de Petre Ivanovici. Doi ani mai târziu, tânăra a obținut certificatul de pilot acrobat. A fost prima femeie din România care a obținut o astfel de diplomă, fiind o deschizătoare de drumuri pentru reprezentantele sexului frumos într-un domeniu ce părea să fie destinat, la acea vreme, exclusiv bărbaților, notează Historia.