Prima declarație publică a Simonei Halep după suspendare. Decizia luată de româncă aruncă în aer tenisul mondial

de: Beatrice Dumitru
13 09. 2023

Simona Halep a primit cea mai drastică suspendare din tenis, patru ani, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. Sportiva a făcut primele declarații în fața jurnaliștilor după aflarea verdictului și a făcut un anunț cu privire la decizia pe care a luat-o în acest caz.

Simona Halep, reacție publică după suspendare

La aproape un an de la vestea care a cutremurat lumea tenisului, că Simona Halep a fost depistată pozitiv, fostul lider mondial a primit un verdict crunt: patru ani de suspendare, pedeapsa maximă. În aceste condiții, sportiva ar putea reveni pe teren pe 6 octombrie 2026.

Simona Halep a stat de vorbă cu jurnaliștii, după aflarea verdictului în cazul de dopaj. După ce în urmă cu o zi a scris pe rețelele de socializare că este ”șocată și extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal”, acum sportiva a subliniat că nu s-a dopat și că în toate testele pe care le-a dat de-a lungul timpului nu au fost probleme, cu excepția probei recoltată la US Open 2022.

Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis.

„Sunt șocată, aș putea să spun, e o mare nedreptate ce se întâmplă. Nu am luat niciodată substanțe interzise și nu m-am dopat absolut niciodată.

Toate acestea o sa iasă la iveală într-o zi și o să las experții să discute absolut orice, pentru că ei știu mai bine ceea ce s-a întâmplat și sunt convinsă că într-o zi o să dovedesc că sunt nevinovată și sunt curată”, a declarat Simona Halep, jurnaliștilor de la Constanța.

Decizia Simonei Halep după suspendare

Simona Halep a anunțat ce a decis să facă după aflarea verdictului Agenției Internaționale de Integritatea a Tenisului (ITIA). Fostul lider mondial va face recurs la TAS pentru a-și găsi dreptatea și are la dispoziție 21 de zile pentru a face acest lucru.

”Tot ce s-a întâmplat a fost nedrept din toate punctele de vedere. Sunt foarte dezamăgită și pot să spun că sunt șocătă că se poate judeca un sportiv doar pe presupunere, pe nimic concret, toate analizele mele de sânge au fost negative și nu s-a găsit absolut niciodată substanțe interzise. La urină, doar pe data de 29, a ieșit o cantitate infimă de roxadustat.

Citește și: Simona Halep îşi trăieşte umilinţa. Mesajul cu subînţeles primit de româncă de la Serena Williams

O să fac apel la această decizie fără sens, din punctul meu de vedere, și sper că o să iasă adevărul la iveală într-o zi și o să lupt până la capăt ca să arăt acest lucru”, a adăugat Simona Halep.

Ce a spus Stere Halep despre suspendarea fiicei sale

Vestea suspendarii Simonei Halep a căzut ca un trăznet și asupra familiei sportivei. Stere Halep, tatăl său, şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la verdictul crunt dat de tribunalul care a analizat  azul și cere schimbări în procedura de judecare în astfel de situații.

100 de ani să-i dea suspendare, nu putem să recunoaștem așa ceva. Că vor unii să o scoată vinovată, asta e treaba lor. Dacă lucrurile merg în felul ăsta, păcat mare pentru toți sportivii, i se poate oricui.

Legea internațională trebuie să facă ceva pentru acești oameni, trebuie să se schimbe ceva. Adică, nu se poate ca numai sportivul să fie vinovat”, a spus Stere Halep.

Citește și: Cele mai cunoscute cazuri de dopaj din tenis. Halep, Agassi, Sharapova, printre jucătorii care au primit pedepse dure de suspendare

Acuzațiile aduse Simonei Halep de către ITIA

ITIA a informat că Simona Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale Programului antidoping în tenis (TADP).

Citește și: Ilie Năstase, reacție furibundă după suspendarea fără precedent a Simonei Halep: ”E prea drastic” VIDEO

Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP), al Simonei Halep.