Prima Casă 2019: Câți bani dă Guvernul pentru garanții și ce condiții pune
Prima Casă 2019 va avea un plafon de garantare de 2 miliarde de lei. Este limita stabilită de Guvern în ședința de marți, 19 februarie 2019 până la care statul va acorda garanții celor care vor să-și cumpere o locuință prin programul guvernamental.
Băncile înscrise în program anul acesta sunt BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole și Leumi Bank.
„Alocarea plafonului total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2019 în cadrul programului se face la solicitarea finanțatorilor participanți de către Fondul Național de Garantare, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice, conform procedurii și criteriilor de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3097/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 963 din 6 decembrie 2017.” Guvernul României
Decizia anunțată de Guvern este una extrem de așteptată, având în vedere că, din decembrie încoace, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a lansat mai multe scenarii privind modul în care va evolua acest program. Șeful de la Finanțe a spus de mai multe ori că Guvernul va insista pe „componenta socială” a programului, cu alte cuvinte, să beneficieze de facilități categoriile cu venituri reduse.
Prima Casă 2019: schimbările propuse de Ministrul Finanțelor, așeptate la sfârșit de februarie
Cu două zile înainte de ședința Guvernului, ministrul Eugen Teodorovici anunța că, după ce Cabinetul de miniștri va adopta pragul de garantare, vor fi anunțate și condițiile în care programul va continua.
„Am prins ca plafon cam două miliarde de lei în acest an pentru programul Prima Casă, deci el va continua, numai că am spus că discuţiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrală au fost pentru a-l face mai social, mai îndreptat către zona socială. Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Nu. Finanţarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm, va continua în aceeaşi parametri. Până la final de februarie o să ieşim, cred, cu o Hotărâre de Guvern” Eugen Teodorovici, într-un interviu la Antena 3
Se va ține cont de suprafaţa casei dorite și de faptul că acces la program trebuie să aibă persoanele care au, într-adevăr, venituri reduse, a precizat ministrul Finanțelor:
„Mă refer la suprafaţa casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu îţi iei casă de 500 de metri pătraţi, prima casă, îţi iei o casă pentru familie atât cât poţi…” Eugen Teodorovici, într-un interviu la Antena 3
Prima Casă – cifrele generate după 10 ani
Anul trecut au fost acordate peste 20.400 de garanţii, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei. Valoarea medie a garanției a fost de 94.000 lei. S-au înregistrat și 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei.
Din 2009, când a fost lansat programul „Prima Casă” şi până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate peste 267.700 garanţii și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.