Prima Casă 2019 a început. Condițiile de acordare a creditelor
Prima Casă 2019 a fost lansat iar cei interesați de achiziția unei locuințe se pot adresa băncilor care iau parte la programul guvernamental. Pentru garanții, Guvernul a alocat 2 miliarde de lei.
Anunțul vine de la Anunțul vine de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
„Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri lansează programul Prima Casă 2019, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde de lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru acest an.” Fondul Național de Garantare
Reprezentanții instituției spun că și în 2019 sunt menținute aceleași condiții de acordare a creditelor ca anul trecut.
„Programul Prima Casă 2019 beneficiază de aceleași condiții de acordare a garanției statului român pentru finanțările aprobate de băncile participante.” Fondul Național de Garantare
Așadar, condițiile de anul trecut nu se schimbă: cumpărătorul trebuie să achite un avans minim de 5% iar statul va garanta 40-50% din creditul bancar. Persoana care a achiziționat o locuință prin Prima Casă nu o poate vinde decât după 5 ani.
Programul Prima Casă 2019 se va desfășura prin 15 bănci finanțatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.
Prima Casă 2019: Plafoanele maxime pentru garanții
Pentru achiziția locuințelor noi sau consolidate (recepționate la terminarea lucrărilor de construcție cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) pragum maxim este de 66.500 euro.
Pentru construcția de locuințe individuale, solicitanții de credite pot accesa cel mult 66.500 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări, anexă la contractul de construire a locuinței.
Cei care vor să construiască locuințe în regim asociativ au un prag maxim de 72.500 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări, anexă la contractul de construire a locuinței.
„Pentru achiziția altor categorii de locuințe (recepționate la terminarea lucrărilor de construcție cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat ) se acordă maximum 57.000 euro.” Fondul Național de Garantare
Programul Prima Casă a fost lansat în 2009. Cu ajutorul acestui instrument, au fost vândute peste 260.000 de locuințe.
„Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare pentru achiziționarea sau construcția de locuințe pe întreg teritoriul României. Suntem pregătiți de lansarea etapei corespunzătoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operaționale îmbunătățite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situează în tendințele actuale din sectorul financiar.”Gheorghe Lăpădat, director general Fondul de Garantare