Previziuni sumbre, făcute de un specialist american: „Cea mai neagră iarnă din istoria modernă”. Adevăratele efecte ale pandemiei asupra omenirii

de: Alexandra Chivu
14 05. 2020

Pe 12 decembrie 2019, în Wuhan(China) s-a vorbit pentru prima dată despre o pneumonie agresivă fără cauză clară. De atunci, lumea pe care o știam s-a schimbat profund. Zilele au fost umplute de scenarii sumbre și restricții, iar efectele pandemiei asupra omenirii sunt la fel de întunecate. Un specialist din sănătate al guvernului din SUA avertizează că în lipsa unei reacții naționale fundamentate științific la pandemia de COVID-19 ar putea urma ”cea mai neagră iarnă din istoria modernă”.

Efectele pandemiei asupra omenirii. Previziuni sumbre, făcute de un specialist american

Cu traficul aerian paralizat, economia îmbolnăvită și speranța de viață afectată, numai soarele venit nu de mult rămânea cel care urma să mai încălzească atmosfera, dar și faptul că România trece de la starea de urgență la starea de alertă, ceea ce înseamnă îmbunătățire.

În schimb, consecințe și sechele în urma acestei perioade rămân, iar lor li se alătură scenarii obscure. Unul vine din partea lui Rick Bright, oficial guvernamental american din domeniul sănătății. Specialistul avertizează că ”fereastra de oportunitate se închide”.

Bright, care a fost transferat recent din funcția de director al Autorității pentru Cercetare Avansată și Dezvoltare Biomedicală (BARDA), susține că mortalitatea provocată de COVID-19 ar putea fi ”fără precedent” și ar putea depăși bilanțul de 50 milioane de morți al gripei spaniole din 1918.

  • „Dacă nu reuşim să dezvoltăm un răspuns naţional coordonat, pe bază ştiinţifică, mă tem că pandemia se va agrava mult şi se va prelungi, provocând un număr nemaiîntâlnit de îmbolnăviri şi decese. Este un fapt indiscutabil că la toamnă va urma o recrudescenţă a COVID-19, care va complica dificultăţile gripei sezoniere şi va supune sistemul de sănătate unei presiuni fără precedent.
  • Dacă ignorăm ştiinţa, ne expunem unui risc crescut dramatic de a înrăutăţi răspândirea virusului în lunile următoare. Ca urmare, ar putea apărea mai multe focare extinse şi s-ar putea pierde mult mai multe vieţi”, susține specialistul.