Previziunea lui Mugur Isărescu despre România. Ce se va întâmpla, din cauza pandemiei

de: Ștefan R. Apostol
17 07. 2020

Într-o economie de piață există o multitudine de factori, importanți, ce pot afecta bunul mers al lucrurilor, atât la nivel micro, cât și la nivel macro. Dacă adaugi la factorii deja existenți și o situație cum este cea de acum, de criză, atunci toate calculele devin imposibile și imprevizibile.

Previziunea lui Mugur Isărescu despre România în plină criză

În această perioadă cel mai important element a fost și va fi, atâta timp cât va exista această criză, sistemul sănătăţii publice. În acest context, Mugur Isărescu a făcut câteva previziuni pe marginea situației actuale a României, iar lucrurile, în viziunea domniei sale nu sunt din cele mai bune.

”Evoluţiile în planul sănătăţii publice continuă să genereze incertitudini fără precedent şi riscuri majore la adresa perspectivei activităţii economice şi a funcţionării pieţelor financiare, cu impact asupra stabilităţii macroeconomice şi stabilităţii financiare.”, susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Ce se va întâmpla, din cauza pandemiei cu enconomia românească

Conform previziunilor Guvernatorului Băncii Naționale a României, efectele acestei crize masive se vor vedea de-abia de-acum în colo, iar acestea nu par a fi unele din cele mai bune. Isărescu a mai explicat că, deși instituția pe care o conduce a monitorizat situația actuală, datele relevante din perspectiva impactului economic al pandemiei, efectele asupra economiei românești încă nu se resimt, dar previziunea este că anul 2021 va fi unul foarte greu din punct de vedere economic, având în vedere că s-au făcut un număr considerabil de împrumuturi pentru a susține economia românească care, oricum, era fragilă, dar odată cu izbugnirea crizei epidemiologice, s-a slăbit și mai mult.

Previziunea lui Mugur Isărescu despre România. Ce se va întâmpla, din cauza pandemiei

„Deficitul de lichiditate pe piaţa monetară s-a menţinut la cote relativ importante; în consecinţă BNR a continuat să furnizeze lichiditate instituţiilor de credit prin operaţiuni repo efectuate pe baze bilaterale, media zilnică a stocului acestor operaţiuni situându-se în perioada 15 iunie – 15 iulie la circa 3,7 miliarde lei”, menţionează Mugur Isărescu.