Prețuri RCA în funcție de mașină și vârsta șoferului. Cât costă o asigurare în 2023
Asigurările RCA au avut o creștere semnificativă la începutul anului, însă au început să se normalizeze treptat pe măsura ce lunile au trecut. Prețuri RCA în funcție de mașină și vârsta șoferului. Cele două criterii după care se calculează prețul sunt esențiale pentru a stabili cât vei plăti pentru o asigurare.
Asigurările RCA – cum se calculează prețul
Prețul unei asigurări RCA se calculează în funcție de mașină și de vârsta șoferului. Unele tarife au scăzut considerabil pentru anumite categorii de șoferi.
Între timp, alte categorii de șoferi trebuie să plătească mai mult. Măsura limitării tarifelor maxime pentru RCA a contat mult penru ca prețurile să nu explodeze după falimentul Euroins din martie 2023.
Între luna mai și octombrie, prețurile RCA au rămas constante datorită măsurii luate, însă au crescut în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică mare.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a venit cu măsura stabilirii unor prețuri maxime pentru ASF, după falimentul Euroins, care era lider de piață în asigurări.
S-a stabilit astfel un nivel maxim egal cu maximul din 28 februarie, practicat de fiecare societate în parte.
Măsura fusese luată pentru șase luni, dar a fost prelungită până la finalul anului 2023.
Află și: Ce pățesc șoferii care circulă fără asigurare RCA. Sancțiune drastică pe lângă amendă
De precizat este că prețurile nu ar mai trebui să crească până la finalul anului, în acest context.
Prețuri RCA în funcție de mașină și vârsta șoferului
Prețurile RCA au crescut pentru anumite segmente de șoferi, în timp ce pentru altele a scăzut.
Pentru mașinile cu capacitate cilindrică mare, din cele 40 de segmente clasice, în 16 cazuri prețurile au crescut.
În 13 cazuri prețul a scăzut, iar în 11 cazuri prețurile au rămas la fel, scrie Economica.net.
De exemplu, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1201-1400, cu vârsta șoferului surprinsă între 31 și 40 de ani, o asigurare costa 1.290 de lei în luna mai 2023. În luna septembrie a aceluiași an, asigurarea costa 1.300 de lei.
Dar la aceeași capacitate cilindrică, un șofer între 41 și 40 de ani a plătit 1.070 de lei în mai și 1.050 de lei în septembrie.
Diferența între prețuri nu este colosală, însă ea există și șoferii o simt în buzunare, mai ales dacă vorbim despre scumpiri.
Pentru șoferii în categoriile de vârstă 31-40 de ani, asigurările s-au scumpit cu 3,7% comparativ cu luna mai, iar tarifele au crescut și pentru cei mai tineri de 31 de ani.
Au scăzut, însă, prețurile la RCA pentru persoanele cu vârste între 41 și 50 de ani au crescut. Acestea au fost cu 2% mai mici în septembrie decât în mai.
Persoanele care au autoturisme cu capacitate cilindrică de peste 2.500 vor scoate acum mai mulți bani din buzunar pentru o asigurare RCA.
În ce privește mașinile electrice, cea mai mare creștere a fost de 8%, în timp ce scăderea cea mai mare s-a situat la 24%.
Dar datele de vânzări arată că șoferii au un apetit crescut pentru RCA, iar asta și pentru că oferta s-a diversificat odată cu intrarea pe piață a unor societăți noi precum Axeria Iard sau Hellas Direct.
Cum verifici cât costă o asigurare RCA
Șoferii care vor să facă o simulare pentru a vedea cât trebuie să plătească pentru o asigurare RCA, pot intra pe rca-auto.ro pentru a folosi calculatorul.
Asigurarea RCA se poate face și online, ea fiind obligatorie, chiar dacă autoturismul este nefuncțional.
Mai exact, dacă o mașină nu a fost retrasă din circulație, proprietarul trebuie să aibă asigurare RCA, a stabilit Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Acest lucru este valabil indiferent că mașina e funcțională sau nu, indiferent dacă este condusă pe drumurile publice sau ținută în garaj constant.