26 iul. 2021 | 20:59

Prețul energiei electrice a ”explodat”. Vești proaste pentru milioane de români

News
Prețul energiei electrice a ”explodat”. Vești proaste pentru milioane de români
Liberalizarea pieței energiei electrice a determinat explozia prețurilor

În 2021 s-a definitivat procesul de liberalizare a pieței energiei electrice. Analiștii au căzut imediat de acord că vor exista majorări de prețuri. Până la acest moment piața energiei electrice a înregistrat o ușoară creștere din 2010 până în 2020. Acum, spun aceiași analiști, prețurile au explodat.

Piața energiei electrice a înregistrat o ușoară creștere din 2010 până în 2020

Prețul mediu al energiei electrice pentru gospodării a atins un maxim în primul semestru al anului 2020, în valoare de 14,59 eurocenți pe kWh. Cu toate acestea, doar o cincime din energia electrică generată în România a fost destinată consumului casnic în 2020.

Cea mai mare parte a fost direcționată către consumul industrial. În ceea ce privește energia nucleară, România are două reactoare nucleare care au generat aproximativ o cincime din electricitatea țării în 2019. Până în 2018, energia electrică nucleară din România s-a ridicat la 11,3 TWh.

În 2019, banii au jucat în continuare un rol mai important în ceea ce privește consumul energiei electrice. Drept urmare, reducerea costurilor financiare a fost principalul motiv pentru comportamentul românesc de economisire a energiei.

Liberalizarea pieței energiei electrice a determinat explozia prețurilor

Piața energiei electrice pentru clienții casnici a fost pe deplin liberalizată la 1 ianuarie 2021. Suntem deja în luna iulie, și majoritatea clienților vizați de această măsură nu au semnat încă contracte pe piața liberă. Drept urmare, milioane de gospodării din România plătesc facturi de energie electrică semnificativ mai mari începând cu luna ianuarie.

Vina în această situație a picat pe  autoritatea de reglementare a pieței ANRE. Motivarea era lipsa de transparență și proiectarea slabă a liberalizării pieței. La acel moment ministrul energiei, Virgil Popescu, a venit cu o idee nouă pentru a aborda problemele care au apărut în acest proces. El a propus ca utilizatorii finali să ajungă  la „cea mai bună ofertă din portofoliul furnizorului curent de energie electrică”. Guvernul a adoptat, ulterior, un proiect de lege în acest sens după jumătatea lunii ianuarie.

Cu toate astea prețul energiei electrice pentru consumatori a „explodat”, spun cei de la Economica.net. Conform publicației s-a vândut energie electrică la prețul de aproape 100 de euro/MWh. Prețul record s-a stabilit pe piața centralizată a contractelor bilateriale, iar valoarea a fost de 482 de lei/MWh,  în data de 22 iulie.

La licitația despre care vorbim Complexul Energetic Oltenia este cel care a vândut la acest preț record, mai spune Economica.net. Același lucru la făcut și Hidroelectrica, care a vândut la licitație cu 465 de lei/MWh. O parte a fost vândută către Enel cu 470 de lei/MWh, și cealaltă către Electrificare CFR cu 475 de lei/MWh.

Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
David Beckham a câștigat lupta cu cele 150 și ia potul cel mare: 280 de milioane de euro dintr-un ”foc”!
Digisport.ro
Povestea fabuloasă a actorului care a ajuns frate cu propriul tată. A jucat în aproape 40 de filme și a murit pe scenă, în timpul unui spectacol
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Răzbunarea lui Traian Băsescu. Nu uită și nu iartă
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
Capital.ro
Zonele din România unde CFR a decis anularea a 14 trenuri în weekend-uri
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI sunt AFECTAȚI. ANUNȚUL care schimbă DECIZIA din SEPTEMBRIE
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro