Prețul energiei electrice a ”explodat”. Vești proaste pentru milioane de români
În 2021 s-a definitivat procesul de liberalizare a pieței energiei electrice. Analiștii au căzut imediat de acord că vor exista majorări de prețuri. Până la acest moment piața energiei electrice a înregistrat o ușoară creștere din 2010 până în 2020. Acum, spun aceiași analiști, prețurile au explodat.
Piața energiei electrice a înregistrat o ușoară creștere din 2010 până în 2020
Prețul mediu al energiei electrice pentru gospodării a atins un maxim în primul semestru al anului 2020, în valoare de 14,59 eurocenți pe kWh. Cu toate acestea, doar o cincime din energia electrică generată în România a fost destinată consumului casnic în 2020.
Cea mai mare parte a fost direcționată către consumul industrial. În ceea ce privește energia nucleară, România are două reactoare nucleare care au generat aproximativ o cincime din electricitatea țării în 2019. Până în 2018, energia electrică nucleară din România s-a ridicat la 11,3 TWh.
În 2019, banii au jucat în continuare un rol mai important în ceea ce privește consumul energiei electrice. Drept urmare, reducerea costurilor financiare a fost principalul motiv pentru comportamentul românesc de economisire a energiei.
Liberalizarea pieței energiei electrice a determinat explozia prețurilor
Piața energiei electrice pentru clienții casnici a fost pe deplin liberalizată la 1 ianuarie 2021. Suntem deja în luna iulie, și majoritatea clienților vizați de această măsură nu au semnat încă contracte pe piața liberă. Drept urmare, milioane de gospodării din România plătesc facturi de energie electrică semnificativ mai mari începând cu luna ianuarie.
Vina în această situație a picat pe autoritatea de reglementare a pieței ANRE. Motivarea era lipsa de transparență și proiectarea slabă a liberalizării pieței. La acel moment ministrul energiei, Virgil Popescu, a venit cu o idee nouă pentru a aborda problemele care au apărut în acest proces. El a propus ca utilizatorii finali să ajungă la „cea mai bună ofertă din portofoliul furnizorului curent de energie electrică”. Guvernul a adoptat, ulterior, un proiect de lege în acest sens după jumătatea lunii ianuarie.
Cu toate astea prețul energiei electrice pentru consumatori a „explodat”, spun cei de la Economica.net. Conform publicației s-a vândut energie electrică la prețul de aproape 100 de euro/MWh. Prețul record s-a stabilit pe piața centralizată a contractelor bilateriale, iar valoarea a fost de 482 de lei/MWh, în data de 22 iulie.
La licitația despre care vorbim Complexul Energetic Oltenia este cel care a vândut la acest preț record, mai spune Economica.net. Același lucru la făcut și Hidroelectrica, care a vândut la licitație cu 465 de lei/MWh. O parte a fost vândută către Enel cu 470 de lei/MWh, și cealaltă către Electrificare CFR cu 475 de lei/MWh.