Prețul chiriilor a explodat în România. Cât a ajuns să coste un apartament cu două camere în marile orașe

de: Ioana Bucur
24 04. 2023

Scumpirile din ultima perioadă i-au afectat și pe cei care locuiesc în chirie. Află, din rândurile de mai jos, cât a ajuns să coste un apartament cu două camere în marile orașe. Prețul chiriilor a explodat în România.

Cum a evoluat prețul chiriilor la noi în țară

În contextul scumpirilor din ultima perioadă, valoarea chiriilor a crescut, un fenomen resimțit din plin de cei care nu sunt proprietarii apartamentelor în care locuiesc.

Potrivit specialiștilor din domeniul imobiliar, în luna aprilie, chiria medie cerută pentru o garsonieră, în marile centre regionale de la noi din țară, a fost cuprinsă între 220 de euro și 300 de euro.

În București, pentru apartamentele cu două și cu trei camere, costurile au explodat, crescând cu 10,7%, respectiv 8,1%, chiriașii plătind 450 de euro pe lună la două camere și 625 de euro pe lună, în cazul locuințelor cu trei camere.

Conform datelor publicate de Imobiliare.ro, în Brașov, chiria pentru un apartament de două camere a ajuns la 400 de euro. Cei care preferă o garsonieră scot din buzunar 275 de euro, iar pentru trei camere, 550 de euro.

Te-ar putea interesa și: Informația pentru toți cei care stau la bloc. Ce se întâmplă cu locatarii care nu plătesc fondul de rulment. Ce sunt obligați, de fapt

Cât a ajuns să coste un apartament cu două camere în marile orașe

Aproape de Capitală, în ceea ce privește prețurile cerute de proprietari, este Cluj-Napoca. Acolo se cere suma de 300 de euro pentru o garsonieră, 450 de euro la două camere și 599 de euro pentru trei camere. În orașul din inima Transilvaniei, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la locuințele cu trei camere.

Garsonierele din Constanța se oferă chiriașilor cu 250 de euro. Pentru 150 de euro în plus, cei de la malul mării pot locui la două camere, în timp ce, pentru o cameră în plus, trebuie să scoată din buzunar 550 de euro.

„În Iași, proprietarii solicită, în medie, 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 370 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 450 euro pe lună pentru unul cu trei camere. Și în acest centru regional prețurile apartamentelor tricamerale au înregistrat o evoluție anuală semnificativă (+13.8%)”, precizează sursa citată.

În Timișoara, oamenii plătesc 220 de euro pentru garsoniere, 350 de euro pentru un apartament de două camere și 400 de euro pe lună pentru trei camere. „Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețului a fost consemnată la apartamentele cu trei camere, unde acestea au crescut cu 9.4%”.

Te-ar putea interesa și: Orașul de lângă București care îi atrage tot mai mult pe români. Apartamentele sunt doar 35.000 de euro