Prețul carburanților azi, 12 decembrie. Șoferii, uimiți de ieftinirile de la pompă

de: Sabina Anastasia
12 12. 2022

Prețul carburanților azi, 12 decembrie. Șoferii sunt uimiți de ieftinirea costurilor de la pompă. Speranțele lor sunt, însă, spulberate de analiști, care sunt de părere că prețurile vor deveni din ce în ce mai volatile în următoarea perioadă, cu riscul înregistrării anumitor oscilații. Ce s-a raportat luni, la pompă.

Prețul carburanților azi, 12 decembrie

Surpriza zilei vine de la pompă. Benzina, la cel mai mic preţ din ultimele patru luni. Cât costă motorina. Datele de pe burse arată că sectorul petrolului și gazelor a scăzut. Efectele acestui eveniment se resimt și în România, unde au fost înregistrate costuri reduse la pompă, luni. Așa se face că în marile orașe, șoferii au făcut plinul la mașină cu bani mai puțini.

Schimbări mari la pompă. Un litru de benzină costă, luni, 12 decembrie, 6 lei și 10 bani. Este prețul cel mai mic înregistrat în perioada ultimelor patru luni de zile. Un litru de motorină costă, tot astăzi, 7 lei și 24 de bani. Vorbim despre o scădere de preț cu 14%, în comparație cu datele raportate în ultimele 30 de zile.

Astfel, șoferii care vor să facă plinul de benzină la mașină (vorbim despre o cantitate de 50 de litri de combustibil), trebuie să scoată din buzunar o sumă de puțin peste 300 de lei. În cazul plinului de motorină, participanții la trafic trebuie să achite o sumă aproximativă de 360 de lei. Trebuie precizat că prețurile sunt, în continuare, subvenționate de statul român.

Mulți au fost de părere că ajutorul oferit de statul român șoferilor – măsura de compensare cu 50 de bani – a fost și este una nesemnificativă. Începând din ianuarie 2023, Guvernul ar putea să decidă să renunțe la aplicarea sprijinului cu pricina. O decizie finală privind această situație se va lua pe data de 20 decembrie.

Ce se va întâmpla cu prețurile la benzină și motorină

În ciuda evoluției favorabile a prețurilor la carburanți, speranțele șoferilor sunt spulberate de analiștii financiari și de către economiști. Odată cu înăsprirea sancțiunilor impuse pe fondul războiului ruso-ucrainean, prețurile vor deveni din ce în ce mai volatile, sunt de părere specialiștii.

În luna decembrie, participanții la trafic ar putea să remarce anumite oscilații de prețuri. Ieftinirile, chiar și temporare, ar putea să fie mai vizibile decât până în prezent. Însă creșterile de prețuri nu vor fi bruște, oferă asigurări analiștii.

În ceea ce privește interzicerea petrolului rusesc în Europa, țara noastră nu se va confrunta cu un deficit de carburanți. Embargoul a intrat în vigoare de la începutul lunii decembrie. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat că toți cei trei operatori din domeniul energetic (Petromidia, Petrobrazi, Petrotel) au deja contracte încheiate cu surse alternative.