Preşedintele Parlamentului din Republica Moldova avertizează cu privire la capacitatea de apărare aeriană a țării. La ce pericol este expusă România, de fapt

de: Rosu Ioana
16 01. 2023

După ultimul eveniment îngrijorător petrecut pe teritoriul Republicii Moldova, autoritățile au început să se gândească serios la pericolele la care este expusă țara în orice moment. Astfel că, în urmă cu două zile, o patrulă de poliție a descoperit resturile unei rachete rusești, la 20 de km distanță de granița cu România. În urmă cu câteva ore, Igor Grosu, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova a expus situația reală din Republica Moldova, dar și cât este de pregătită pentru un posibil război, respectiv, apărare antiaeriană.

Poziția Republicii Moldova în fața atacurile Rusiei asupra teritoriului țării

În ciuda neutralității Republicii Moldova, politicianul Igor Grosu a subliniat nevoia țării de apărare, cât și necesitatea de a investi un buget mai mare pentru a asigura o minimă apărare antiaeriană, în caz de nevoie. Chiar și așa, la acest moment, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova susține că țara nu ar fi pregătită de o astfel de apărare.

„Toate acţiunile pe care le-am luat până acum şi au stârnit un val de critici din partea coloanei a 5-a pe care o avem noi. Din păcate au fost acţiuni care au fost corecte. Noi am dublat practic bugetul pentru apărare.

Mai avem mult până a asigura pe bune spaţiul aerian, a-l proteja. Faptul că suntem prin Constituţie stat neutru nu ne scuteşte de obligaţia de a investi în apărare. Noi o să continuăm să facem lucrul acesta, cu resursele noastre, dar şi cu ajutorul partenerilor noştri”, a spus preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Oficialul a dezvăluit, de asemenea, care este momentul în care țara se teme cel mai mult pentru un posibil atac rusesc. Potrivit acestuia, adevăratul pericol în această perioadă vine dinspre Marea Neagră „ de fiecare dată când flota statului agresor Federaţia Rusă este scoasă în larg, sunt în aşteptarea surprizelor”, a declarat acesta.

Republica Moldova, în legătură directă cu România și Ucraina

Declarațiile lui Igor Grosu au fost făcute, duminică seara, la spectacolul dedicat Zilei Culturii Naţionale, de la Opera Naţională Bucureşti, acolo unde a participat alături de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Acesta a mai transmis că riscurile Republicii Moldova cresc atunci când sunt atacate zone din aproprierea graniței, astfel că, pentru securitatea teritoriului, Republica Moldova depinde de apărarea României și a Ucrainei. Drept urmare, în lipsa unei apărări bune a țării vecine, România ar putea fi direct afectată de atacurile nemiloase ale Rusiei.

”De obicei, atunci când îi bombardează în Viniţa, Lvovul, Odesa, atunci creşte pericolul şi asupra noastră. Suntem în discuţii în continuare cu partenerii noştri, în special România şi Ucraina”, declarat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

După găsirea resturilor rachetei rusești, președinta Maia Sandu a reacționat cu îngrijorare față de pericolul continuu la care este expusă țara sa. Aceasta a condamnat cu fermitate acțiunile Rusiei și a transmis condoleanțe familiilor victimelor bombardamentelor de la Dnipro.

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei are un impact direct asupra Republicii Moldova din nou. Poliția de frontieră a descoperit fragmente dintr-o rachetă în apropiere de satul Larga, în nordul Republicii Moldova.

Condamnăm cu fermitate atacurile intensificate ale Rusiei de astăzi și suntem alături de cei care și-au pierdut oameni dragi în Dnipro și în toată Ucraina. Pacea trebuie să învingă”, a spus președinta Maia Sandu într-o postare pe Twitter.