Președintele Klaus Iohannis, declarații despre epidemia din România. Avertisment pentru toți românii din Diaspora

Data exactă când expiră starea de urgență în România. Când vom putea ieși din casă fără declarație

Președintele Klaus Iohannis vine cu noi declarații despre situația din țară. Cum spune președintele că se prezintă România în plină pandemie de COVID-19? Ce avertisment le aduce românilor?

Iohannis, declarații despre pandemia din România

Administrația Prezidențială anunță că Președintele României va susține, la orele 14:00, o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Șeful statului va discuta despre măsurile care au fost luate pentru limitarea răspândirii virusului. De asemenea, acesta îi va avertiza pe români să respecte cu strictețe măsurile luate în această perioadă, mai cu seamă că oamenii legii patrulează pe străzi în vederea mustrării celor care se abat de la noile reguli de trai în contextul crizei sanitre pe care o traversăm. Amintim că doar pe data de 30 martie, forțele de ordine au aplicat nu mai puțin de 1.273 de amenzi contravenționale pentru nerespectarea izolării sau a carantinei. Renate Weber, Avocatul Poporului, a precizat pentru Europa Liberă că: „în această perioadă s-a înmulțit numărul sesizărilor și petiților. Majoritatea se referă la muncă și protecție socială, oamenii sunt în șomaj, speriați și îngrijorați pentru viitorul lor”.

De asemenea, subliniem faptul că amenzile s-au majorat de 20 de ori pentru cei care nu respectă regimul stării de urgență începând de azi, 3 aprilie. Amenzile ajung la 20.000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru firme – până la 70.000 de lei. Măsura intră în vigoare de azi, de la orele 00:00. Amenda minimă pentru persoanele fizice care se abat de la măsurile stabilite de către autorități este de 2.000 de lei, iar cea minimă pentru persoanle juridice a crescut de la 1.000 de lei, la 10.000 de lei.

Iohannis, declarații de presă despre situației României în pandemia cu COVID-19
Iohannis, declarații de presă despre situației României în pandemia cu COVID-19

„Au aplicat amenzi în valoare de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane”

„Până în prezent, inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au aplicat amenzi în valoare de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea autoizolării , conform HG 857/2011, art. 30, lit H. Cele mai multe amenzi au fost aplicate de către inspectorii sanitari din Neamț și Hunedoara, câte 12 amenzi în fiecare dintre aceste județe, cu valoare de 210 000 lei (NT) respectiv 134 000 lei (HD). Reamintim că, în cazul în care o persoană călătorește într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus din zonele de risc rosie/galbenă, la revenirea în țară ramane obligatoriu în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia”
Comunicat Ministerul Sănătății

Iohannis: „Am intrat în cea mai grea etapă”

„Am intrat în cea mai grea etapă. Prin măsurile luate din vreme am reușit să o întârzem pe cât posibil, de acum vor urma zile grele. Este esențial să fim toți conștienți de acest lucru pentru că vor veni momente cu o mare încărcătură emoțională. Avem deja de plâns 116 morți, 116 semeni de ai noști. Nu știm câte victime va mai face epidemia, dar depinde de noi să avem mai puține. Dacă nu respectăm măsurile, viețile omenești pierdute se vor înmulți. Pandemia care afectează întrega lume este din ce în ce mai severă. Trebuie să câștigăm această bătălie. O luptă pe viață și pe moarte, de aceea măsurile trebuie să rămână în vigoare până pericolul va trece. Nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi în siguranță. Fac un apel către românii din diapora, necesar, dar care mă umple de tristețe. Dragii mei, nu veniți acasă de sărbători! Venirea în sânul familiei este extrem de periculoasă. Anul acest vom fi alături de cei dragi, dar de la distanță.  Păstrarea distanței unii față de ceilalți stopează transmiterea infecției. Trebuie ca românii să respecte în totalitate măsurile. Dragi români, doar respectând riguros regulile îi ocrotim pe cei apropiați. Este imperativ să stați acasă și să limitați deplasările doar la cele strict necesare. Evitați orice contact direct și spălați-vă pe mâini când vă întoarceți acasă. Nu vă abateți!”
Klaus Iohannis

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI