Președintele Iohannis a semnat decretul! Sute de mii de români sunt vizați de noua lege. Ce este și cum ajută darea în plată

de: Emanuela Pană
14 05. 2020

Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică și completează Legea 77/2016 (cunoscuta Legea Dării în plată) asupra dării în plată a imobilelor în scopul stingerii obligațiilor impuse prin deschiderea de credite, informează site-ul președinției României. Cine va fi impactat de această modificare legislativă, în acest articol.

Legea încearcă să protejeze debitorul

Modificările asupra legii nr.77/2016 îi privesc pe cei care nu își mai pot plăti creditele către bănci, instituții financiare nebancare (IFN-uri) și cesionarii creanțelor deținute asupra consumatorilor. Totodată, „Impreviziunea este introdusă în lege și definită prin două condiții:

a) „pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creștere de peste 52,6% față de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Națională a României la data transmiterii notificării de plată și cursul de schimb publicat de Banca Națională a României la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.(1^2) În scopul aplicării prevederilor prezentei legi este necesară menținerea pragurilor valorice prevăzute la alin. (1^1) lit. a) și b) în ultimele 6 luni anterioare transmiterii notificării de dare în plată.(1^3) Prezumțiile prevăzute la alin. (1^1) au caracter absolut. Creditorul care formulează contestație, conform art. 7, are obligația de a dovedi omisiunea îndeplinirii condițiilor de admisibilitate a notificării de dare în plată, prevăzute la alin. (1) lit. a)-d)“.

În noua formă a Legii Dării în plată, impreviziunea este prezumată în favoarea consumatorului, care formulează o notificare în condițiile art. 5 sau art. 8. Echilibrarea și continuarea contractului de credit sunt prioritare. Încetarea contractului de credit va putea fi dispusă doar în cazul imposibilității vădite a continuării sale.

În ce condiții își poate da un datornic locuința către banca unde și-a făcut creditul

Mai departe, vă prezentăm care sunt condiţiile pentru a putea ceda locuinţa băncii.

Iohannis a promulgat noua variantă a Legii Dării în plată

Pentru ca debitorul aflat în neputința continuării plătirii datoriilor să își poată ceda locuința, el trebuie, conform articolului 4 al legii 77/2016, să:

„aibă o obligaţie faţă de creditorul său (instituţie de credit, instituţiie financiară nebancară sau cesionar); valoarea sumei împrumutate, la momentul acordării, să nu depăşească echivalentul în lei al sumei de 250.000 euro; creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă; consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea măsurii“.