Preparatul cu nume ciudat din România care i-a înnebunit pe străini. Se gătește doar în nordul țării, cum se prepară ciorba ciocăneșteană
Bucătăria românească este plină de surprize, iar cei care ne vizitează țara sunt cuceriți de anumite preparate culinare tradiționale. Pe lângă sarmale, mici, papanași sau alte mâncăruri arhi-cunoscute, o ciorbă cu nume ciudat îi cucerește pe cei care o gustă.
Ce este ciorba ciocăneșteană, preparatul care îi cucerește pe turiști
Fiecare regiune a țării are câteva preparate culinare specifice, care se gătesc doar acolo. Pentru a te bucura de gustul lor autentic, trebuie să călătorești fie în Moldova, fie în Ardeal, fie în Oltenia, Transilvania sau Dobrogea. Așa cum în Delta Dunării, de exemplu, este specific storceagul de pește, în nordul țării se prepară o ciorbă asemănătoare, care se numește ciorba ciocăneșteană.
Aceasta se face cu păstrăv ca ingredient principal și a devenit marcă înregistrată, în urma demersurilor făcute la OSIM. Numele ei provine de la zona în care a fost descoperită rețeta, respectiv localitatea Ciocănești, din Bucovina. Poate fi pregătită în orice loc din țară, pentru că are ingrediente simple și la îndemână. Practic, este o ciorbă de pește cu multe legume, dreasă cu smântână, dar care are un ingredient supriză: hribi.
Cum se prepară ciorba ciocăneșteană
Ingrediente:
- 2 păstrăvi mari
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- o țelină
- 1 ardei gras
- 2 cepe
- hribi
- sare
- piper
- 400 ml smântână grasă
- 1 gălbenuș de ou
- 3-4 linguri ulei
Mod de preparare
Peștele se curăță bine, se spală, se dezosează și se taie în bucăți. Legumele se curăță și se taie cubulețe, la fel ca pentru orice altă ciorbă. Morcovul poate fi dat pe răzătoarea mare.
Se pune păstrăvul tăiat într-un vas pe foc, împreună cu câteva linguri de ulei, sare și piper. Se călește timp de câteva minute pe toate părțile, după care se adaugă și legumele tăiate, în afară de hribi, și se amestecă. După ce se mai călesc și legumele timp de câteva minute, se adaugă apă peste ele și se lasă să fiarbă 15-20 de minute, până când peștele și legumele sunt gătite.
Separat, se călesc și hribii timp de câteva minute în puțin ulei. Smântâna se amestecă cu gălbenușul de ou și se adaugă câteva polonice din ciorbă peste amestec, pentru a aduce la aceeași temperatură. Se toarnă amestecul în oală și se mai lasă câteva minute la fiert, după care se pun și hribii căliți și se oprește focul. Ciorba este gata și poate fi servită cu verdeață proaspăt tocată deasupra, acrită cu oțet sau cu lămâie și cu ardei iute.