Preotul Mirel Vârtejanu, mesaj dur pentru mama lui Stephan Pelger: ”Familia lui, prin incinerare, face lucruri grave pentru sufletul lui”. Ritualul slujbelor de înmormântare pentru sinucigași EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
15 06. 2023

Trupul neînsuflețit al designerului Stephan Pelger va fi incinerat azi, urmând ca urna să fie dusă, la dorința mamei lui, în Germania. Preotul Mirel Vârtejanu ne-a spus, exclusiv pentru Playtech Știri, care sunt îndrumările bisericești, în cazul slujbelor de înmormântare ale sinucigașilor, dar ne-a vorbit și despre cele două mari păcate, în cazul lui Stephan Pelger: ”La Înviere, cum va învia acest suflet?”.

Când are loc slujba de comemorare a designerului Stephan Pelger

Designerul Stephan Pelger avea doar 43 de ani, când a decis să-și pună capăt zilelor. Pe 8 iunie, a fost găsit spânzurat, în atelierul lui. Nu a lăsat un bilet de adio. Apropiații lui știau însă că se el se confrunta cu grave probleme, atât financiare, cât și de sănătate, fiind diagnosticat cu insomnie cronică și cu depresie, boli pentru care lua zilnic chiar și câte 40 de medicamente.

Joi, 15 iunie, la ora 11.00, la Capela Cimitirului Evanghelic, din București, va avea loc o slujbă religioasă de comemorare, în prezența celor care l-au apreciat, după care, urna va fi dusă mamei lui, în Germania.

Preotul Mirel Vârtejanu, mesaj dur pentru familia lui Stephan Pelger

Părintele Mirel Vârtejanu, de la Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului”, din București, transmite un mesaj dur familiei lui Stephan Pelger:

”Biblia spune că în pământ ne vom întoarce și că sufletul se va întoarce de unde ființă și-a luat. Dacă este incinerat, cum va învia acest suflet, de Înviere? Nu mai are cum, pentru că are două mari păcate. De ce merge din greșeală în greșeală? E rău pentru sufletul lui. Familia lui, prin decizia de a-l incinera, face lucruri mai grele, mai grave, pentru sufletul lui chinuit”.

Ritualul slujbelor de înmormântare pentru sinucigași: ”Nu se va trage clopotul

Mirel Vârtejanu ne-a mai spus, exclusiv pentru Playtech Știri, și care sunt îndrumările bisericești, în cazul slujbelor de înmormântare ale sinucigașilor:

”Noi, preoții, avem, conform Sfântului Sinod al Bisericii, niște îndrumări privind îngroparea sinucigașilor. În privința sinucigașilor, dovediți bolnavi medical, slujba se va desfășura după un ritual redus și va fi ținută doar de un singur preot, care poartă epitrahilul sau patrafirul, cel mai important veșmânt liturgic.

După ce va da binecuvântarea, la casa mortului, preotul va însoți scoaterea și însoțirea procesiunii până la cimitir. Trupul decedatului nu va fi adus însă în biserică și nu se va trage clopotul.

Slujba se va săvârși, fie în curtea casei mortului, fie lângă biserica din cimitir sau pe marginea mormântului, cu binecuvântarea mică, rugăciuni începătoare, rugăciune de iertare și veșnica pomenire. Apoi, preotul aruncă pământ peste sicriu si zice: ”Al Domnului este pământul…”. Nu se vor ține cuvântări despre viața decedatului”.

Singura rugăciune care se citește la înmormântarea unui sinucigaș

Care este singura mare rugăciune care se citește la înmormântarea unei persoane care și-a luat viața?

”Preotul poate rosti doar un scurt cuvânt pastoral, pentru cei îndoliați, un cuvânt de alinare a sufletelor familiei, de consolare:

”Doamne, al puterilor, cel ce ești alinarea celor întristați și mângâierea celor ce plâng și sprijinitorul tuturor celor slabi la suflet, mângâie cu milostivirea ta pe cei cuprinși de plângere, pentru cel răposat, vindecă toată durerea, care este acum în inima lor, primește rugăciunile, pentru că și acesta, care a părăsit viața pământească, se află încredințat iubirii tale părintești…”.

Din păcate, sinucigașilor, care nu erau bolnavi dovediți medical, nu ai cum să le mai faci toate rânduielile, nu le mai poți ține pomenile, care se fac, de obicei, la 3, la 6, la 9 luni și la un an. Nu mai vii cu colivă la biserică, să faci parastasul”, ne-a mai declarat părintele Mirel Vârtejanu, pentru Playtech Știri.

Mesajul sfâșietor al familiei lui Stephan Pelger

Familia regretatului designer a postat, pe Instagram, un mesaj sfâșietor. Cu toții sunt șocați de faptul că Stephan a decis să părăsească mult prea devreme această lume:

”Vestea morții iubitului nostru Steffi ne-a îndurerat profund și suntem copleșiți de valul de reacții din întreaga Românie și a lumei modei. De la o vârstă fragedă, dragul nostru Steffi a fost un om iubitor, cald, creativ și plin de viața.

În ciuda dificultăților, întâmpinate pe parcursul vieții, el a avut o copilărie și o adolescență protejate și grație hărniciei și a poftei sale neobosite de a munci, a devenit un creator de modă recunoscut și apreciat. În ciuda succeselor sale, a rămas mereu cu picioarele pe pământ și s-a dăruit familiei și prietenilor săi.

Chiar dacă iubitul nostru Stefan ne-a părăsit, atât de devreme, creațiile sale minunate și personalitatea sa iubitoare și generoasă sunt moștenirea ce va păstra memoria sa vie. Vei fi în inimile noastre pentru totdeauna, dragul nostru Steffi. O ceremonie comemorativă, organizată de prietenii apropiați ai lui Stefan, va avea loc în București.

Înmormântarea urnei va avea loc în Germania, lângă München, într-un cerc familial restrâns. Mulțumim tuturor pentru miile de mesaje primite pe diverse canale! Fiecare mesaj în parte ne alină și ne arată ce suflet minunat a fost Stefan. De asemenea, rugăm mass-media să fie chibzuită și să păstreze discreția”.

Citește și: Carmen Harra, dezvăluiri incredibile despre moartea lui Stephan Pelger. Ce l-ar fi așteptat în 2024