Preot român, avertisment pentru părinții care își lasă copiii la petrecerile de Halloween: ”Pot suferi coșmaruri, insomnii!” EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
31 10. 2023

În această seară, 31 octombrie 2023, se dă din nou startul înfricoșătoarelor petreceri de Halloween, sărbătoare celtică, importată, în ultimii ani, și de lumea occidentală. Contactat de Playtech Știri, preotul român Mirea Vîrtejanu, de la Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului”, din București, le atrage însă atenția părinților că, după aceste întâlniri, desfășurate în decoruri de filme de groază, copiii lor pot fi afectați emoțional.

În această seară petreceri de Halloween

Ca în fiecare an, pe 31 ocotmbrie lumea petrece în stil gotic, de Halloween. Dar, deși nu este o sărbătoare autohtonă, ci una preluată, inclusiv în România se organizează astfel de seri de coșmar. Dar, câți știu care este originea acestei sărbători și câți știu de unde vine ea?

Află despre: Cum s-a deghizat Prima Doamnă a SUA de Halloween. Invitaților nu le-a venit să-și creadă ochilor când au văzut-o

Tradiția își are originea în vechiul festival celtic Samhain, când oamenii aprindeau focuri de tabără și purtau costume pentru a alunga fantomele. În secolul al VIII-lea, Papa Grigore al III-lea a desemnat ziua de 1 noiembrie ca moment de cinstire a tuturor sfinților, iar ulterior, Ziua Tuturor Sfinților a încorporat unele dintre tradițiile Samhain.

Petrecere de halloween în secolele trecute la scoțieni

Celții, care au trăit acum 2.000 de ani, mai ales în zona care astăzi este Irlanda, Regatul Unit și nordul Franței, își sărbătoreau noul an la 1 noiembrie. Această zi marca sfârșitul verii și al recoltei și începutul iernii întunecate și reci, o perioadă a anului care era adesea asociată cu moartea oamenilor.

Celții credeau că, în noaptea dinaintea anului nou, granița dintre lumea celor vii și cea a celor morți devenea neclară. În noaptea de 31 octombrie, ei sărbătoreau Samhain, când se credea că fantomele morților se întorceau pe pământ.

Află și: Cristina Demetrescu, horoscop de Halloween. Ce zodii vor avea noroc

Dar, deși a devenit o sărbătoare mai mult comercială decât tradițională, în multe state europene nu este văzută cu ochi buni, deși a fost acceptată și chiar asimilată. Așa se întâmplă și în România, care prelua sărbătoarea de Halloween, după 1990.

Preotul Mirea Vîrtejanu: ”Nu este o sărbătoare cu binecuvântare de la Dumnezeu”

Mai nou, părinții se dau peste cap, înainte de petrecerile de Halloween, ca să facă rost de ținute cât mai înspăimântătoare, pentru copiii lor, din dorința de a-și impresiona prietenii, în noaptea de 31 octombrie.

”Nu poți să consideri Halloween ca fiind o sărbătoare religioasă”

Iată însă că aceste petreceri, unde se face paradă cu ținutele vestimentare de speriat, în decoruri de filme de groază, pot afecta emoțional copiii.

Citește despre: Preotul Mirea Vîrtejanu vrea să-l facă pe Virgil Ianțu să se răzgândească: ‘Va da socoteală în fața lui Dumnezeu’ EXCLUSIV

Preotul Mirea Vîrtejanu ne-a vorbit despre pericolul la care sunt expuși micuții, chiar cu voia părinților:

”Nu poți să consideri Halloween ca fiind o sărbătoare religioasă, oricum nu are de-a face cu cultul morților, la români, noi avem sărbătoarea noastră, ”Sâmbăta Morților”, care este pe 4 noiembrie.

Această sărbătoare, Halloween, nu se trăiește, se consumă, a fost importată, ca să-și vândă ei toate costumele alea, înfricoșătoare, dar și ca să facă voia diavolului, copiii să ceară să li se cumpere costume cu urătănii.

Văd că părinții le fac voia, nu opun rezistență. Iar, apoi, copiii devin irascibili, nu mai pot dormi noaptea, visează urât, au coșmaruri. Și asta pentru că nu este o sărbătoare cu binecuvântare de la Dumnezeu”.

Românii au sărbătoarea lor, ”Sâmbăta morților”

Părintele Mirea Vârtejanu mai susține, exclusiv pentru Playtech Știri, că Halloween nu e totuna cu ”Sâmbăta morților”:

”Românii au sărbătoarea lor, ”Sâmbăta morților”. Există, da, o legătură între cei vii și cei morți, dar noi avem tradiția noastră, sărbătorile noastre, binecuvântate de Dumnezeu.

Noi preluăm ceea ce e mai rău din Occident, să mai ia și ei de la noi. Noi avem Moșii de iarnă și de vară, așa suntem în această legătură permanentă cu cei plecați, ne rugăm pentru ei, îi visăm noaptea.

Acolo, în ”țara” respectivă, vom ajunge și noi, cetățenia noastră este acolo la Dumnezeu, aici suntem niște turiști, nu avem veșnicia asigurată”.

Citește și: Ce înseamnă expresia ”Trick or treat”. Cum a apărut celebra zicală americană

De ce e bine să le dai pomană doar celor săraci

Slujitorul bisericii a dorit să ne mai precizeze și că pachetele cu mâncare, care se dau, de pomană, în ”Sâmbăta Morților”, pe 4 noiembrie, nu trebuie oferite chiar oricui, ca să fie primite, cum se spune, ci acelor aflați în situații delicate financiare, celor care nu au ce pune pe masă:

”De pomană poți să dai orice fel de mâncare, dar nu celor ghiftuiți. Pomana e primită de cei care nu au ce mânca, nu facem schimb de pomeni, de mâncăruri, cu vecina de palier.

Mergem cu pachetele cu mâncare sau cu hainele acolo unde sunt niște copii amărâți, dar ar fi bine să fie sfințite, la biserică, mai înainte. De ”Sâmbăta Morților” se face și colivă, apoi se merge cu toate pachetele la biserică, ca să se dea binecuvântare.

Dar, dacă nu ai ajuns la biserică, pentru că poate nu ai avut cum, poți da de pomană și așa. Însă trebuie să menționezi: ”Este pentru sufletul lui…și pomenești numele celui decedat”, ne-a mai spus părintele Mirea Vîrtejanu.

Preotul Mirea Vîrtejanu

Cum a început Halloween-ul în America?

Sărbătorirea Halloween-ului a fost extrem de limitată în Noua Anglie colonială, din cauza sistemului rigid de credințe protestante de acolo. Halloween-ul era mult mai răspândit în Maryland și în coloniile din sud.

Pe măsură ce credințele și obiceiurile diferitelor grupuri etnice europene și ale indienilor americani s-au îmbinat, a început să apară o versiune distinctă a Halloween-ului american.

Descoperă și: Idei de machiaj de Halloween 2023. Trucuri pentru o apariție spectaculoasă

Primele sărbători au inclus petreceri de joacă, care erau evenimente publice organizate pentru a sărbători recolta. Vecinii împărtășeau povești despre morți, își spuneau reciproc norocul, dansau și cântau.

Festivitățile coloniale de Halloween cuprindeau, de asemenea, povestirea de povești cu fantome și pozne de tot felul. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, festivitățile anuale de toamnă erau obișnuite, dar Halloween-ul nu era încă sărbătorit peste tot în țară.

Între anii 1920 și 1950, colindatul de Halloween a început să devină popular.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, America a fost inundată de noi imigranți. Acești noi imigranți, în special milioanele de irlandezi care fugeau de foametea cartofilor irlandezi, au ajutat la popularizarea sărbătorii de Halloween la nivel național.

Citește asta: Cele mai bune filme de Halloween 2023. Pelicule pe care să nu le ratezi

Și în România a crescut brusc interesul pentru aceste petreceri tematice, unde invitații se costumează în personaje înfricoșătoare, mai ales în vrăjitoare.