Premierul Nicolae Ciucă, despre siguranța României în contextul războiului din Ucraina. Care sunt măsurile luate de autorități
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit în cursul dimineții de marți despre securitatea țării noastre, având în vedere războiul care se desfășoară la câțiva zeci de kilometri depărtare de granița cu România. Anunțul său a fost făcut în cadrul conferinței „Turism cu optimism”, organizată de Alianța Pentru Turism. Acesta a explicat de beneficiile pe care le are țara noastră în calitate de membră NATO, încurajând toți cetățenii să se bucure de o perioadă de relaxări, în care turismul este la îndemâna oricui.
Românii, invitați să se bucure de turismul mioritic
În cursul dimineții de marți, premierul Ciucă a lansat o invitație privind promovarea și dezvoltarea turismului cu ajutorul cetățenilor, doritori să-și viziteze și să-și cunoască mai bine țara. Deși contextul actual ar putea să pună piedici în ceea ce privește deplasarea romnilor sau cetățenilor străini în diferite zone ale României, șeful Executivului a dat asigurări în ceea ce privește siguranța și securitatea țării, beneficiind de statutul de membru UE și NATO.
„România este ţară membră a Uniunii Europene, România este ţară membră a NATO, România are toate garanţiile de siguranţă şi securitate astfel încât să poată să desfăşoare o activitate de turism care să fie în beneficiul tuturor. Suntem la doi ani de pandemie, la doi ani în care activităţile s-au desfăşurat cu limitări şi restricţii şi cred că este o oportunitate astăzi să putem să ne folosim de infrastructura şi de frumuseţile pe care ţara noastră le oferă”, a transmis premierul.
O nouă șansă pentru sectorul HoReCa și economia țării
În continuare, premierul României a expus mai multe argumentele care să sublinieze nevoia de dezvoltare a turismului și a sectorului HoReCa, menționând, inclusiv, de contribuția cu 10% din PIB-ul României.
„România este o ţară sigură şi România trebuie să continue să îşi dezvolte toate elementele de potenţial astfel încât turismul să joace acea pondere în interiorul Produsului Intern Brut, pe care dumneavoastră, cei care vă desfăşuraţi activitatea în domeniul HoReCa, vi l-aţi propus ca nivel de ambiţie. (…)
Avem posibilitatea ca, prin turism, prin domeniul HoReCa, să ajungem la o contribuţie de aproximativ 10% din PIB. Nu suntem acolo, dar faptul că împreună căutăm măsuri, faptul că împreună lucrăm la cadrul legal şi la măsurile de protecţie şi de sprijin a activităţii din turism ne dă încredere şi speranţă că putem să atingem acest nivel de ambiţie”, a afirmat Ciucă.
Premierul a explicat că vor putea fi folosite fonduri europene cu ajutorul cărora se va putea explora și mai bine domeniul turismului, reușind astfel să îl aducă la un nivel de siguranță deplină.
„În acest sens, vă încurajez să continuaţi să analizaţi care sunt cu adevărat elementele de efort, elementele de linie pe care putem merge împreună cu dumneavoastră şi să reuşim să eficientizăm tot ceea ce înseamnă partea aceasta de sprijin a domeniului HoReCa, a turismului în general, în condiţiile în care, iată, vorbeam de agresiunea care se petrece la graniţa noastră şi există această tendinţă ca oamenii să creadă că se pot confrunta cu o anumită stare de nesiguranţă”, a explicat prim-ministrul, potrivit Agerpres.