Premierul Ciucă, mesaj de ultimă oră! Ce a ținut să le transmită românilor, în contextul conflictului Rusia-Ucraina

de: Cezar Andrei
09 02. 2022

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, într-un interviu acordat postului Antena 3, despre tensiunuile de la granița dintre Rusia și Ucraina, iminența unui conflict armat între cele două țări și cum se poate apăra România în cazul unor amenințări reale. Prim-ministrul este convins că apartenența țării noastre la NATO și Uniunea Europeană face ca România să se afle sub „umbrela” securității și să fie protejată în eventualitatea unei agresiuni din partea Federației Ruse asupra țării vecine.

Totuși, Nicolae Ciucă a transmis românilor că nu ar trebui ca acest lucru să ne liniștească pe deplin, dar a dat asigurări că indiferent care ar fi deznodământul, suntem pegătiți „să facem faţă oricăror provocări”.

Mesaj de ultimă oră a lui Nicolae Ciucă pentru români, în contextul conflictului Rusia-Ucraina

Prim-ministrul României s-a arătat îngrijorat de situția de la granița de est a Ucrainei, acolo unde Federația Rusă a trimis contingente importante de soldați.

Putem să vedem cât se poate de clar că există o creştere a dispozitivului militar al Federaţiei Ruse atât la graniţa de est a Ucrainei, cât şi în Peninsula Crimeea şi în Belarus.

Este, de asemenea, foarte clar că toate aceste dispozitive nu fac parte din scenariile normale ale exerciţiilor militare şi, de altfel, discuţiile care au fost publice până în momentul de faţă, solicitările publice ne lasă să înţelegem că dispozitivul militar este pregătit pentru ceva anume.”,a  declarat premierul, potrivit sursei citate.

„Diplomația trebuie să prevaleze unei soluții militare”

Nicolae Ciucă speră, totuși, într-o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului dintre cele două țări și laudă eforturile unor țări precum Franța care, prin întâlnirea de luni dintre președintele Emmanuel Macron și Vladimir Putin, și-a arătat disponibilitatea de a contribui la evitarea unui conflict armat.

Totuşi, consider că diplomaţia şi soluţia diplomatică în continuare trebuie să prevaleze unei soluţii militare. Am văzut că s-au făcut eforturi internaţionale deosebite şi se caută soluţii, astfel încât această acţiune militară să nu se producă.

În ceea ce priveşte situaţia în care ne găsim, cred că este foarte important să subliniem faptul că atât timp cât suntem o ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice (NATO) garanţiile de securitate, umbrela de securitate cum am văzut că se foloseşte foarte des în prezentarea situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, constituie într-adevăr un element de siguranţă pentru ceea ce înseamnă apărarea noastră ca ţară şi apărarea noastră în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

Nu aş exclude de aici rolul nostru ca ţară membră a Uniunii Europene pentru că în ansamblul acesta al eforturilor diplomatice am putut să observăm implicarea liderilor europeni. Nu mai târziu de luni am putut să vedem vizita şi demersul preşedintelui Macron la Moscova, demers care se constituie într-un efort de a continua găsirea unei soluţii diplomatice.”, a mai declarat Ciucă.

„Aceste măsuri de securitate nu trebuie să ne liniștească întru totul”

Premierul a dat asigurări că în cazul în care Federația Rusă va invada Ucraina, România este pregătită să facă față oricăror amenințări.

Îngrijorările nu sunt doar la nivel personal, putem să vedem că toată lumea este îngrijorată şi se caută soluţii astfel încât, pe de o parte să nu existe acel moment în care acţiunea militară se declanşează, iar pe de altă parte am putut să observăm soluţiile de garantare a securităţii, am putut să vedem şi salutăm decizia Statelor Unite de a trimite un detaşament de 1000 de militari pe flancul estic, pe teritoriul României.

Este o măsură de asigurare suplimentară, atât în baza parteneriatului strategic pe care noi îl avem cu Statele Unite, cât şi în interiorul Alianţei Nord-Atlantice. De asemenea, este binevenită oferta Franţei de a asigura o structură militară pentru naţiunea-cadru a unei capabilităţi militare NATO care, de asemenea, să fie desfăşurată în România.

Ca atare, putem să vorbim pe de o parte de măsurile diplomatice şi pe de altă parte de asigurare a apărării şi descurajării în interiorul Alianţei Nord-Atlantice, ceea ce pentru mine ca fost militar, şi vreau să transmit acest mesaj şi populaţiei, reprezintă măsuri de securitate care nu trebuie să ne liniştească întru totul, însă există în schimb măsuri care vin şi dau siguranţa că indiferent de ceea ce se întâmplă suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate”, a mai precizat Nicolae Ciucă.