Premierul Bulgariei, anunț despre aderarea la Schengen. Și România este vizată

de: Ștefan R. Apostol
01 12. 2023

Anul 2023, acum când ar trebui să facem un bilanț, a adus multe dileme politice, sociale și economice. Dar unul din cele mai dezbătute subiecte a fost veto-ul dat Bulgariei și României la aderarea în spațiul Schengen. În acest context, premierul Bulgariei are un anunț despre aderarea la Schengen, anunț în care și România este vizată.

Situația în spațiul Schengen în 2023

La începutul verii din acest an, Comisia Europeană a prezentat cel de-al doilea raport privind situația din spațiul Schengen, raport care face parte din inițiativa Comisiei de a consolida în continuare guvernanța spațiului Schengen, identificând provocările și bunele practici, precum și domeniile de acțiune prioritare.

Află despre: Controale aspre la granițele țărilor din Schengen. Țările europene care au dispus măsuri de urgență

Raportul privind situația din spațiul Schengen a servit drept bază pentru discuțiile politice care au avut loc în cadrul Consiliului Schengen din 8 iunie 2023.

În octombrie, Consiliu JAI nu a luat nicio nouă decizie

După Consiliul JAI de anul trecut, când Austria vota împotriva aderării celor două state vecine, România și Bulgaria, întreaga comunitate europeană lua apărarea, cel puțin României, care avea toate cerințele realizate, dar cancelaria Austriei nu era de aceași părere.

În octombrie, Consiliu JAI nu a luat nicio nouă decizie

În perioada 19-20 octombrie a.c a avut loc cel mai recent Consiliu JAI, în care au fost analizate implicațiile pe care conflictul din Ucraina, la acel moment, le poate avea asupra securității interne a UE.

”Suntem îngrijorați de creșterea radicalizării, a infracțiunilor motivate de ură și a polarizării în acest context de violență.

Este important ca tensiunile din zonă să poată fi dezescaladate cât mai curând posibil și ca suferința populației civile, în special a copiilor, să înceteze.”, declara reședinția spaniolă a JAI.

Vezi și: Și austriecii critică votul împotriva României în Schengen: ‘Lipsit de viziune’

Cu toate astea, nu s-a stabilit nici atunci nimic în privința României și nici a Bulgariei. Dar, conform agenției de presă europene, premierul Bulgariei are un anunț despre aderarea la Schengen, anunț în care și România este vizată.

Premierul Bulgariei are un anunț despre aderarea la Schengen, România este vizată

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a ținut un discurs în Parlamentul European la Strasbourg, oficialul declarând că-și dorește ca țara sa să se alăture în curând zonei de liberă circulație a persoanelor în Europa.

”Problema lui este funcționarea spațiului Schengen în general.”

Premierul bulgar consideră că Bulgaria sa este ținută ostatică în dezbaterea privind extinderea Schengen, și și-a prezentat viziunea sa despre UE în Parlamentul European de la Strasbourg. Într-un interviu pentru Euronews, el apreciază că țara sa îndeplinește toate criteriile pentru a adera la spațiul de liberă circulație a persoanelor în Europa.

„Când m-am întâlnit cu cancelarul Nehammer în Austria, acesta a fost foarte clar că nu are nicio problemă cu Bulgaria și România ca atare în prezent.

Problema lui este funcționarea spațiului Schengen în general. Așadar, este mai degrabă o discuție între Austria și Uniunea Europeană. Bineînțeles că noi suntem victimele acestei situații.

Așa cum am spus astăzi, mă simt un pic ostatic al acestei situații. Sper că va exista o evoluție pozitivă în decembrie.”, explică liderul bulgar, pentru Euronews.

Află și: Este un dezastru’. Scandal fără precedent în Europa despre aderarea României la Schengen

Bulgaria precizează că nu mai are nicio pretenție față de Macedonia de Nord, blocând negocierile de aderare cu Skopje din cauza drepturilor minorităților. Cele două țări au ajuns la un acord anul trecut.

Pentru premierul bulgar, procesul își va urma acum cursul, iar extinderea UE către Balcanii de Vest este în interesul politic și economic al Bulgariei, a mai sus oficialul, amintind că acești candidați trebuie să demonstreze că doresc să devină membri adevărați ai proiectului european. Pe de altă parte, România a ieșit la atac, mai ales împotriva Austriei, și a veto-ului împotriva aderării.