Premieră la Matei Balș. Tratamentul care li s-a aplicat unor pacienți în stare gravă
În acest moment, la nivel mondial, încă se lucrează la dezvoltarea unui vaccin viabil împotriva coronavirusului care a făcut sute de mii de victime. Există și alte metode revoluționare folosite în tratareabolnavilor de COVID-19 în stare critică.
Premieră la Matei Balș
Cu o istorie de aproape 140 de ani, Institutul Național de boli infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” a reușit de fiecare dată să fie în pas cu, sau chiar înaintea timpurilor sale. Este cazul și de această dată, deoarece, în plină pandemie, cei de la institut au realizat o premieră.
Tratamentul care li s-a aplicat unor pacienți în stare gravă
Este vorba de trei pacienți infectați cu COVID-19, în stare gravă, cărora, conform Dr. Adrian Marinescu, au primit plasmă hiperimună de la donatori vindecaţi de Covid 19. Domnia sa a mai anunțat că lucrurile au mers bine, referindu-se la partea de administrare, și că efectele se vor vedea în zilele următoare. ”Este dorinţa nostră de a ajuta cât mai mult, ne dorim mai ales într-o situaţie gravă să existe aceste miracole.”, a mai spus doctorul.
Eveniemntul, în premieră, a avut loc aseară, când unui pacient aflat în stare critică a primit plasmă hiperimună de la un donator vindecat de Covid 19, dar asta upă ce medicii au luat consimţământul familiei. Dr. Adrian Marinescu a declarat că este prima procedură de acest fel pe care o fac unui pacient cu Covid-19.
„Această plasma este pregătită la fel ca şi alte produse din sânge la Centrul de Transfuzii, unde sunt aparatele de plasmafereză, şi pe urmă se administrează prin perfuzie acolo unde este nevoie. Lucrurile au mers bine, mă refer la partea de administrare, este adevărat că efectele se vor vedea în zilele următoar”, spune Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Matei Balş.
Medicul a mai declarat că, pentru moment, nu există posibilitatea de a stabili cantitatea de anticorpi din plasma prelevată de la pacienţii vindecaţ și pot deocamdată doza acest lucru. Dr. Marinescu a declarat că există doar indicaţii în ce moment să se facă această prelevare. Datele culese de la pacientul supus procedurii spun că, în momentul prelevării, au descoperit existența unor anticorpi de tip IGG, și că procedura asta se face cam peste tot în lume.
La scurt timp după ce primul pacient a primit plasmă hiperimună alţi doi pacienţi din secţia de ATI a Institutului au trecut prin această procedură. Medicii speră ca starea lor să se amelioreze curând. Acest tip de tratament dă deja rezultate foarte bune în peste 30 de ţări. România are acum 4 aparate de plasmafereză donate de o firmă privată. Aceasta au fost date în folosinţă statului pentru un an. Alte 14 aparate vor fi instalate în curând în mai multe spitale din ţară.