Premieră în Iași. Municipalitatea va avea un Centru Respiro pentru copiii cu dizabilități
Un proiect care vizează dezvoltarea Centrului Respiro pentru copiii cu dizabilități urmează să fie dezbătut și aprobat în următoarea ședință a Consiliului Județean Iași. Centrele Respiro sunt destinate copiilor cu dizabilități, aflați în îngrijirea familiilor extinse sau naturale, în familii de plasament familial sau la asistenți maternali profesioniști din județul Iași.
Mii de copii vor beneficia de centru
Peste 3.000 de copii din județul Iași au diferite grade de handicap. Cerințele de îngrijire, supraveghere și stimulare pentru dezvoltarea la capacitatea lor maximă pe care o pot atinge duc la suprasolicitarea celor care au grijă de ei. De cele mai multe ori, aceste persoane solicită preluarea copilului în sistemul de protecție.
„Înfiinţarea unui centru de tip Respiro destinat copilului şi familiei acestuia ar fi complementară serviciilor sociale furnizate de către DGASPC laşi, fiind primul astfel de serviciu înfiinţat de un furnizor public sau privat de servicii sociale pe raza judeţului Iaşi”, se arată în proiect.
Consiliul Județean Iași va construi Centrul într-o zonă locuită, fiind excluse zonele industriale. De asemenea, terenul trebuie să aibă o suprafață de minim 1.000 de metri pătrați și posibilitatea de racordare la curent, apă, gaz și canalizare.
De asemenea, după obținerea autorizației de construire de către DGASPC Iași, Fundația Hope and Home for Children România se obligă să execute lucrările de construire și dotare a centrului, prin intermediul propriilor contractori.
Un ONG riscă să fie închis din cauza facturilor mari
O asociație nonguvernamentală riscă să fie închisă din caza facturilor mari la energie. ONG-ul este din Bacău și îngrijește copiii cu boli cronice. Membrii asociației au postat pe rețelele de socializare cele două facturi, din luna decembrie și luna ianuarie, cea din urmă fiind de patru ori mai mare față de cea din decembrie. Prin urmare, ONG-ul are de plătit 13.000 de lei pe luna ianuarie.
”Cum este posibil asa ceva? Încotro ne îndreptăm? Cum poate o organizație sa continue furnizarea de servicii cu o factura la gaz care a crescut pentru luna ianuarie 2022 de peste 4 ori comparativ cu luna decembrie 2021??? Ce urmează? Închiderea? Cine preia îngrijirea?
În condițiile in care suntem singura organizație din N-E României care furnizează servicii de îngrijiri paliative pentru copii iar tariful pe zi de spitalizare/pat plătit de Casa de Asigurări de Sănătate în îngrijiri paliative a rămas același din anul 2010?”, au scris reprezentanții Asociației pe Facebook.
Deocamdată, asociația nonguvernamentală nu dispune de fondurile necesare pentru a plăti suma enormă, iar activitatea lor este ar putea fi încheiată.