Premieră în Constanța, unde a fost testat și prezentat autobuzul alimentat cu hidrogen. Campania se va desfăşura în 12 oraşe ale României

de: Ionuț Vieru
16 11. 2021

Timp de trei zile, Urbino 12, un autobuz alimentat cu hidrogen, va fi expus în mai multe locuri din Constanța. Compania de testare și prezentare a autobuzului se va desfășura în 12 orașe din România.

Autobuz alimentat cu hidrogen în Constanța

În perioada 17-20 noiembrie 2021 va avea loc campania de prezentare a autobuzelor cu celule de combustie cu hidrogen și face parte din turul național care cuprinde 12 orașe mari din țară. În centrul atenției se află modelul Urbino 12. Acesta este fabricat de societatea Solaris.

„În contextul preocupărilor legate de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a calităţii aerului din aglomerările urbane şi creşterea calităţii vieţii, autobuzele cu celule de combustie alimentate cu hidrogen reprezintă cea mai avansată tehnologie disponibilă pentru transportul durabil”, spun reprezentanţii Primăriei Constanţa. 

Pe 17 noiembrie, începând cu ora 11:00, autobuzul va fi prezent în Campusul Universității Ovidius, acolo unde vor fi prezenți specialiști din sectorul de transporturi, reprezentanți din sectorul de producere de hidrogen și surse regenerabile de energie și experți în domeniul soluțiilor de mobilitate durabilă.

Pe 18 noiembrie, ora 10:00, la Liceul Energetic Constanța va avea loc prezentarea autobuzului Urbino 12, urmată de o excursie cu un grup de elevi din cadrul liceului până la platforma demonstrativă cu Surse Regenerabile.

Pe 19 noiembrie, ora 10:00, autobuzul va fi expus la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”. De aici, un grup de elevi vor fi transportați la platforma Năvodari, pentru a vedea cum se produce hidrogenul pentru decarbonizarea proceselor industriale.

Avantajele unui microbuz cu hidrogen

Un autobuz cu hidrogen se poate deplasa pe o distanță de 350 de kilometri cu o singură încărcare, în diverse condiții de trafic, iar alimentarea este și ea rapidă. Mai mult de atât, un asemenea autobuz este foarte prietenos cu mediul. Reduce semnificativ emisiile de carbon, în condițiile în care singurul produs secundar al reacțiilor chimice este apa.

Mijlocul de transport costă 700.000 de euro, fiind testat în Brașov, dar și Galați. Primăria municipiului Galați a investit în infrastructura de transport, în special pentru reabilitarea căilor de rulare și extinderea rețelei pentru troleibuze.

„ Astfel, sunt deja în circulaţie 17 troleibuze, 20 de autobuze hibrid şi 4 tramvaie – primele din ultimii 40 de ani, dintr-o serie de opt. Mai mult, municipalitatea a investit şi în infrastructura de transport, pentru reabilitarea căilor de rulare a tramvaielor sau extinderea reţelei pentru troleibuze”, a transmis Primăria Galaţi. 

Autobuzul cu hidrogen a fost testat pentru prima dată în Cluj și urmează să ajungă în toate marile orașe din țară.

-În primul rând poluarea este un factor care ne va distruge, dacă nu reușim cumva să o ținem sub control. Consider că nu o să ajungem bine.

-Reprezintă viitorul, din punctul meu de vedere, pentru orașe unde trebuie să se scadă noxele și poluarea”, sunt câteva dintre părerile locuitorilor.