14 ian. 2022 | 12:05

Predicția șoc a lui Octavian Jurma pentru valul 5 de covid în România. Cine se află în pericol (exclusiv)

Sănătate
Predicția șoc a lui Octavian Jurma pentru valul 5 de covid în România. Cine se află în pericol (exclusiv)
De ce nu se mai fac testari

Octavian Jurma face predicții șocante în contextul pandemiei. Celebrul epidemiolog a vorbit despre creșterea cazurilor de covid în România într-un ritm alarmant. În plus, predicțiile pentru valul 5 sunt extrem de îngrijorătoare, mai ales că boala ar ataca cu predilecție o categorie de vârstă. Epidemiologul trage un semnal de alarmă și spune că autoritățile nu testează suficient, lucru care se poate dovedi un real pericol pentru populație.

Medicul Octavian Jurma a vorbit despre categoria de vârstă care va fi cea mai afectată în noul val de pandemie. Țara noastră va intra la finalul lunii ianuarie în cel de-al cincilea val și este foarte posibil ca acesta să fie depășit rapid.

Cum va evolua pandemia

Epidemiologul crede că noul val va aduce cu sine până la 30.000 de noi cazuri de infectări pe zi, adică mai mult decât am avut vreodată. Cel mai mare număr de cazuri a fost pe 19 octombrie 2021, când au fost raportate 18.863 de persoane confirmate cu covid.

„Potrivit calculelor mele, în câteva zile, cel mai probabil în a doua parte a săptămânii viitoare, deci în jur de 20 ianuarie, valul cinci va egala valoarea cea mai ridicată din toamna anului trecut, situată undeva la peste 18.000 de cazuri noi. Poate o va și depăși, cine știe?

Cred că în imaginea de ansamblu va conta și dorința politicului, care poate sau nu să încurajeze testarea.

Dacă o va face, lucru greu de crezut, putem avea și un val cinci care să se ridice la un prag de 50.000 de noi cazuri, în perioada maximă a pandemiei. Însă nu cred că vom depăși pragul de 30.000 de noi cazuri, fiindcă la noi s-a mers mai degrabă pe descurajarea testării, decât pe încurajarea ei.

Vă pot oferi și un exemplu concret și recent. Marți, 11 ianuarie 2022, am avut 8.861 de noi cazuri dintr-un total de puțin peste 73.500 de teste, PCR sau rapide. 24 de ore mai târziu au fost anunțate alte 8.600 de noi cazuri, din puțin peste 61.600 de teste, amestecate, PCR și rapide.

Deci, testarea a fost frânată, inhibată, iar nu încurajată, în condițiile în care valorile constant ridicate de transmitere a virsului îți spun că trebuie să faci cât mai multe testări”, a declarat Octavian Jurma.

Valul 5, deja în România?

Specialistul spune că a urmărit evoluția pandemiei și valul cinci ar fi debutat în România încă de săptămâna trecută, dar autoritățile au ținut cifrele sub control.

„Practic, în această săptămână avem o creștere a graficului infectărilor cu circa 100%. De acum e evident că începem să urcăm pe coama valului cinci.

Iată de ce îndrăznesc să afirm că vârful acestei etape va fi atins în ultima săptămână a lunii ianuarie sau în prima din februarie.

Vom vedea și cu ce efecte asupra sistemului sanitar, mai ales în ceea ce privește presiunea care va exista pe secțiile de terapie intensivă.

Din ceea ce am constatat la raportările din alte state, mai avansate față de noi și cu acest val, putem spune că în această fază boala atacă în special categoria de vârstă cuprinsă între 0 și 29 de ani.

Cel puțin în Africa de Sud cam așa au stat lucrurile.

Europa, un continent îmbătrânit, a avut până astăzi raportări mai degrabă plate”, a mai menționat Octavian Jurma pentru Impact.ro.

PlaySport
WOW! Nadia, Boris Becker, Ilie Năstase și Andreea Esca, dezlănțuiți într-un club din București! Cum au fost surprinși
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Cancan.ro
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
Stirile PROTV
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Romania TV
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Capital.ro
Trebuie SĂ PRIMEASCĂ BANII de urgență. Decizia uriașă care se pregătește în ROMÂNIA
EVZ.ro
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Adevarul
Mușețelul, planta desprinsă din Rai care face minuni. Era apreciată de mari oameni de știință, încă din antichitate
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Cine sunt echipele calificate în marea finală de la Asia Express. Dezvăluiri de senzație
Redactia.ro
FOTO Au rămas mască! Ce a purtat la Disneyland, înconjurată de mii de copii, după ce a riscat închisoarea din cauza ținutei
Digisport.ro
Creatură cu un aspect de-a dreptul uluitor, descoperită pe fundul mării
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Tzanca Uraganu și Costel Bijou, la căpătâiul lui Corduneanu. Lideri de clanuri de temut, așteptați la înmormântare
EVZ.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
Schimbare în CODUL RUTIER din România. Când au voie șoferii să facă DEPĂȘIRI pe drumurile publice
Capital.ro
Trucuri pentru ca florile de liliac să reziste mai mult în vază. Doar așa vor rămâne proaspete și frumoase
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Ministrul Muncii, anunț privind PENSIA: Să putem să CREȘTEM PENSIILE
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro