Prăpăd în sănătate! Vestea care îi afectează pe toți românii
Criza pandemică face prăpăd în Fondul Sănătății, care are un deficit de aproape 3 miliarde de lei în primele patru luni ale anului în curs, ceea ce înseamnă că este cu 75% mai mare decât cel din 2019. Mai multe detalii, în paragrafele următoare.
Deficit de aproape 3 miliarde de lei
Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), din care este finanţat, în mare parte, sistemul sanitar, a înregistrat în primele patru luni ale acestui an un deficit de 2,83 de miliarde de lei, cu 75% mai mare decât anul trecut. FNUASS este gestionat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar veniturile sale înglobează contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi și de alte categorii de asigurați care achită CASS.
Pandemia de noul coronavirus a contribuit semnificativ la creșterea deficitului și a subvențiilor primite de Fond, toate acestea în contextul în care până în data de 30 septembrie serviciile medicale şi medicamentele acordate pacienţilor infectaţi vor fi suportate din bugetul FNUASS, potrivit Hotărârilor de Guvern nr. 252/2020 şi nr. 438/2020.
„Deficitul Fondului Sănătăţii se îndreaptă spre 3 miliarde de lei, în ciuda creşterii de peste nouă ori a subvenţiilor primite în perioada de referinţă“, arată o analiză făcută de economica.net pe baza execuţiilor Fondului.
Câți bani au intrat în Fondul Sănătății în primele patru luni
În primele patru luni ale anului în curs, Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a avut încasări totale de 12,44 de miliarde de lei, reiese din execuţiile Fondului. În ceea ce privește încasările din CASS în primele patru luni din 2020, acestea au scăzut față de aceeași perioadă a anului 2019.
„Contribuţia de asigurări de sănătate a adus la Fondul Sănătăţii 10,42 de miliarde de lei în perioada ianuarie – aprilie 2020, cu 1,55% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, rezultă din execuţiile Fondului“, potrivit sursei menționate anterior.
Acești bani au fost reținuți, în proporție covârșitoare, de la salariaţi şi plătiţi la Fisc de angajatori, în numele angajaţilor lor.