Prăpăd în România, vremea o ia razna din nou. Ce spun meteorologii despre prognoza meteo, ce ne aşteaptă

de: Stan Nicu
27 06. 2023

Administrația Națională de Meteorologie a lansat o alertă de vreme rea. Va fi prăpăd în România după ce un front atmosferic dinspre Europa Centrală lovește țara noastră. Ce spun meteorologii despre prognoza meteo, ce ne aşteaptă.

Este alertă de vreme rea de la meteorologi în România. Sunt anunțate ploi torențiale, descărcări electrice, dar și grindină

UPDATE. Meteorologii ANM au lansat două avertizări meteo Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină. Alertele vizează nu mai puțin de 12 județe din România.

Primul Cod Galben este valabil în intervalul 27 iunie, ora 14:00, 28 iunie, ora 03:00 și vizează nordul Banatului, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei, iar local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Ce fenomene meteo sunt așteptate

Primul cod galben de vreme rea se va manifesta prin ploi, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care vor atinge la rafală până la 70 km/h, iar pe arii restrânse se vor înregistra vijelii și grindină. Prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20-40 de litri pe metrul pătrat.

Cât este valabil al doilea Cod Galben de ploi

A doua avertizare de cod galben este valabilă în intervalul 27 iunie, ora 14:00, 28 iunie, ora 23:00. Cea de-a doua avertizare meteo este valabilă pentru vestul, centrul și nordul țării, iar pe parcursul zilei de miercuri, 28 iunie, în sud, sud-est, la munte și local în restul teritoriului.

La fel, fenomenele meteo așteptate sunt ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină. Pe alocuri se vor strânge cantități de apă de 15-25 de litri pe metrul pătrat.

Știrea inițială

Administrația Națională de Meteorologie a făcut un anunț de ultimă oră. Azi, 27 iunie, vremea va fi influențată de un front atmosferic dinspre Europa Centrală.

Astfel, se vor înregistra ploi torențiale însoțite de descărcări electrice, dar și posibile căderi de grindină, în mai multe regiuni din teritoriu.

Un nou front atmosferic ajunge în România

Weekendul trecut, mai multe zone din țară au fost vizate de coduri galbene și portocalii de vreme rea. Fenomenele extreme, vijelii, grindină, ploi torențiale, au fost principalele fenomene meteo vizate.

Conform specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, de azi, 27 iunie 2023, vremea o ia razna din nou. Conform prognozei meteo ANM, în România pătrunde un nou front atmosferic ce va aduce, odată cu el, ploi torențiale, descărcări electrice și posibile căderi de grindină.

Ce zone vor fi afectate de frontul atmosferic dinspre Europa Centrală

Vizate de alerta meteo sunt următoarele zone: Maramureș, nordul Moldovei, Transilvania și Crișana. De asemenea, vremea rea se va menține și miercuri, 28 iunie 2023, în special în zona Carpaților Meridionali și de Curbură. Conform meteorologilor, vremea se va îndrepta după jumătatea acestei săptămâni.

”Această pauză este de scurtă durată pentru că de marți după-amiază vorbim de un nou front atmosferic ce va veni dinspre Europa centrală, va determina mâine după-amiază, din nou, intervale cu instabilitate atmosferică, averse torențiale, descărcări electrice, posibil căderi de grindină, în Maramureș, în nordul Moldovei, în Crișana și în Transilvania, urmând ca miercuri noapte, în toată jumătatea de nord să avem astfel de manifestări, urmând ca pe parcursul zilei de miercuri, aceste furtuni să se mute către sud, sud-est, zona Carpaților Meridionali și de Curbură și apoi, din nou, să avem o pauză în a doua parte a săptămânii. Și regimul termic va avea fluctuații”, a transmis Mihai Timu, meteorolog ANM, potrivit Antena 3 CNN.

ANM a anunțat cum va fi vremea în luna iulie

Pe de altă parte, ANM a emis prognoza meteo pentru întreaga lună iulie, luna lui ”cuptor”.

Astfel, potrivit meteorologilor se anunță o lună foarte capricioasă, timp în care românii se vor confrunta cu canicula, precum și cu fenomenele extreme, adică furtuni cu ploi torențiale, descărcări electrice, precum și grindină.