Prăpăd în București după furtuna de aseară: copaci căzuți, mașini avariate și canalizări înfundate FOTO

de: Ioana Bucur
05 07. 2023

A fost prăpăd în București, după furtuna de marți seară: copaci căzuți, mașini avariate și canalizări înfundate. Autoritățile au fost în alertă, echipele de intervenție fiind mobilizate în mai multe zone ale Capitalei.

Furtuna de marți seară a făcut prăpăd în București

După o zi cu temperaturi ridicate, seara, Capitala a fost sub avertizare de cod portocaliu de furtună. La câteva minute după ce a început să plouă în București, cei de la ISU București-Ilfov au activat sistemul RO-Alert:

„Avertizare meteo – intensificări ale vântului, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale care vor cumula 30l l/mp. Perioada de manifestare 20:45 – 21:30.

Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție” – a fost mesajul transmis populației.

Specialiștii de la ANM au anunțat averse torențiale ce vor cumula peste 25-30 de litri pe metrul pătrat, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Potrivit celor de la Meteoplus, cantitățile de apă înregistrate în unele zone ale Capitalei au fost: 53 litri /mp în Știrbei Vodă, 50 litri /mp în Grozăvești, 44 litri/mp în Roșu, 30 litri/mp în Drumul Taberei, 23 litri/mp în Dorobanți.

Te-ar putea interesa și: Prognoza meteo pentru iulie 2023. Ce se întâmplă chiar la început de lună, avertisment ANM

Echipele de intervenție au fost mobilizate

Mari seară, reprezentanții ISU București-Ilfov au transmis că, pe durata în care a fost activ codul portocaliu, echipele de intervenție s-au deplasat pentru a gestiona nu mai puțin de 30 de solicitări.

Furtuna a lăsat prăpăd în urma sa, au fost 18 intervenții pentru îndepărtarea copacilor căzuți, două pentru îndepărtarea stâlpilor de electricitate și alte zece pentru extragerea apei acumulate în curţi sau subsolul locuinţelor. Nouă mașini au fost avariate.

Primăria Sectorului 5 a anunțat că, din pricina copacilor căzuți peste rețeaua electrică, circulația tramvaielor pe Șoseaua Progresului a fost întreruptă.

„Primăria Sectorului 5 face apel către Primarul General al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, pentru a elibera avizele necesare toaletării copacilor şi defrişarea arborilor uscaţi de pe raza teritorială a Sectorului 5.

Marţi, 4 iulie 2023, echipele de intervenţie ale Primăriei Sectorului 5 acţionează pe teren pentru îndepărtarea a zeci de copaci pentru care există cereri de toaletare şi/sau defrişare, care au fost puşi la pământ de vântul şi ploaia din Capitală.

Mai mult, circulaţia tramvaielor pe Şoseaua Progresului este blocată la momentul transmiterii comunicatului de presă, din cauza unor crengi căzute peste reţeaua electrică”, a anunţat, marţi seară, Primăria Sector 5, într-un comunicat de presă.

Foto: Facebook/ Meteoplus

Te-ar putea interesa și: „Insula de căldură”, fenomenul meteo ciudat care are loc doar în Bucureşti. De ce întâmplă asta, de fapt