Prăjitura care făcea furori în perioada comunismului de Crăciun. Era nelipsită de pe mesele românilor
Cu siguranță ai auzit și tu despre prăjitura care făcea furori în perioada comunismului, în sezonul de iarnă. Era nelipsită de pe mesele de Crăciun. Este formată din trei foi coapte în tavă, două cu cacao și una tip pandișpan. Toate foile sunt lipite cu o cremă cu textură precum bundica. Deasupra, prăjitura este ornată cu glazură de ciocolată.
Prăjitura care făcea furori în perioada comunismului
Pe vremea comunismului, gospodinele făceau adevărată eforturi pentru a găti feluri speciale de mâncare sau deserturi. Nu doar din cauza numeroaselor ingrediente care erau greu de găsit, ci și din cauza timpului îndelungat petrecut în bucătărie, neavând la dispoziție instrumentele de astăzi.
Prăjitura „Televizor” sau „Budapesta”, așa cum mai e numită, era nelipsită de pe mesele de Crăciun. Este un tip de desert care făcea furori printre români, în perioada sărbătorilor de iarnă. Desertul e atât de dulce și pufos încât e imposibil să nu-ți lase gura apă! Este și foarte simplu de preparat, după cum vei vedea în rândurile de mai jos.
Prăjitura „Televizor” este formată din trei foi: două de cacao și una albă, tip pandișpan. Toate sunt lipite între ele cu o cremă cu textură asemănătoare bundicii. Deasupra prăjiturii, la final, se adaugă glazură de ciocolată. Află în rândurile de mai jos cum poți prepara și tu această prăjitură specială de sărbători.
De ce ingrediente ai nevoie pentru prăjitura „Televizor”
Ingrediente pentru foi de cacao:
- 2 ouă;
- 8 linguri de zahăr;
- 10 linguri de lapte;
- 10 linguri de ulei;
- 3 linguri rase de cacao;
- 1 linguriță amoniac;
- 1 lingură oțet sau zeamă de lămâie;
- 400 g faină.
Ingrediente pentru pandișpan:
- 6 ouă;
- un pic de sare;
- 6 linguri de zahăr;
- 7 linguri de făină.
Ingrediente budincă de vanilie:
- 1 l lapte;
- 8 linguri de făină (sau 4 linguri de amidon);
- 200 g zahăr;
- vanilie (sau coajă rasă de lămâie);
- 200 g unt.
Ingrediente pentru glazură de ciocolată:
- 100 g ciocolată de menaj;
- 50 g unt.
Cum se prepară foile pentru prăjitura „Televizor”
Mod de preparare foi de cacao:
- Se amestecă ouăle cu zahărul cu ajutorul unui tel.
- Se adaugă laptele, uleiul și amoniacul stins cu oțet sau zeamă de lămâie, după ce zahărul s-a dizolvat.
- Se cerne făina și cacao și se încorporează în compoziție.
- Se frământă un aluat potrivit de tare.
- Se împarte aluatul în două bucăți, fiecare dintre acestea întinzându-se în câte o foaie de 24×37 cm.
- Se presară făină peste fundul unei tăvi și se întind foile de cacao pentru a se da la cuptor.
- Se înțeapă foile cu o furculiță, din loc în loc, pentru a nu se umfla prea mult la copt.
- Se dau foile de cacao la copt, timp de 15 minute, la 180 de grade Celsius.
- Se transferă foile de cacao pe un grătar și se lasă la răcit.
Mod de preparare pandișpan:
- Se mixează ouăle cu zahăr și puțină sare, până la obținerea unei compoziții cremoase, triple în volum.
- Se cerne făina și se încorporează delicat, cu o spatulă, în compoziție.
- Se toarnă aluatul în tava pe fundul căreia am copt foile de cacao.
- Se dă pandișpanul la cuptor, timp de 25 de minute sau până când trece testul scobitorii.
- Se scoate pandișpanul de la cuptor și se lasă la răcit pe un grătar.
Mod de preparare cremă:
- Se pune laptele la fiert, la flacără mică, într-un vas.
- Se amestecă făina cu zahărul și vanilia, într-un alt vas de bucătărie.
- Se adaugă laptele cald deasupra, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor.
- Se fierbe crema, la flacără mică, timp de 4 minute, după ce a dat în clocot.
- Se adaugă untul tăiat bucățele și se amestecă compoziția până când se omogenizează.
Cum se montează prăjitura care făcea furori în perioada comunismului
- Se așază o foaie de cacao în tavă.
- Se întinde jumătate din crema preparată.
- Se așază pandișpanul deasupra.
- Se adaugă peste pandișpan restul de cremă.
- Se acoperă totul cu a doua foaie de cacao.
- Se topește ciocolata împreună cu untul, la baie de abur.
- Se întinde glazura deasupra foilor de prăjitură.
Prăjitura care făcea furori în perioada comunismului trebuie neapărat lăsată la rece. Recomandat este să fie lăsată peste noapte, pentru a avea un rezultat cât mai aromat. A doua zi, se poate tăia în forma dorită și poate fi servită simplă sau alături de alte deserturi sau băuturi. Fără îndoială, toată lumea se va ridica de la masă mulțumită. Poftă bună!