Povestea tinerei japoneze care a mâncat timp de 15 ani doar tăiței pentru a-și îndeplini visul. Câți bani a strâns și ce și-a cumpărat

de: Andrei Simion
31 08. 2024

Saki Tamogami, o tânără din Japonia, și-a propus încă de la vârsta de 19 ani să economisească bani pentru a-și atinge obiectivele ambițioase. Mare iubitoare de animale, Saki a decis că va trăi cât mai modest posibil pentru a aduna suficienți bani pentru a-și cumpăra trei case și pentru a deschide o cafenea pentru pisici.

Timp de 15 ani a cheltuit doar 6 lei pe zi

Timp de 15 ani, Saki a trăit cu un buget zilnic extrem de mic, limitându-se la o dietă simplă, compusă din tăiței udon, ridichi și pâine prăjită, pe care le cumpăra la preț redus. În fiecare zi, cheltuia în jur de 200 de yeni (aproximativ 6 lei), într-o țară cunoscută pentru costul ridicat al vieții.

Prezentată în emisiunea „Happy! Bomby Girl”, Saki a povestit cum a reușit să-și schimbe viața prin perseverență și economii riguroase. Ea a economisit atât de mult încât, la 34 de ani, și-a cumpărat cele trei case și și-a deschis cafeneaua pentru pisici – Cafe Yuunagi.

Mânca direct din oală pentru că nu avea farfurii

După terminarea studiilor, Saki a început să lucreze pentru o agenție imobiliară, economisind fiecare yen posibil. Și-a gătit toate mesele acasă, a evitat să-și cumpere haine noi, bazându-se pe ce primea de la rude și pe mobilierul salvat de la gunoi. Nu și-a cumpărat nici măcar farfurii sau boluri, preferând să mănânce direct din oală. Rareori își permitea mici răsfățuri, precum o bucată de somon cu orez sau gem pe pâine. Unul dintre principiile după care s-a ghidat a fost: „Nu cumpăra nimic dacă nu e la reducere”.

Pentru a câștiga bani în plus, și-a păstrat părul lung și sănătos, pe care îl tăia și vindea periodic, suma obținută acoperindu-i cheltuielile pentru o jumătate de lună. La 27 de ani, Saki și-a cumpărat prima casă în Saitama cu 10 milioane de yeni (aproximativ 65.000 de euro), folosind veniturile din chirie pentru a plăti ipoteca și a investi în alte proprietăți.

Saki continuă să trăiască modest

Motivația ei principală pentru a trăi atât de frugal a fost dorința de a salva pisicile fără stăpân, pasiune născută încă din copilărie, după ce a adoptat o pisică care i-a schimbat viața. În 2019, Saki și-a atins obiectivul de a deține trei case și a deschis o cafenea pentru pisici, unde oferă adăpost animalelor fără stăpân și le îngrijește cu drag. Cafeneaua nu doar că atrage iubitorii de pisici, dar și susține financiar îngrijirea animalelor, toate câștigurile fiind reinvestite în această cauză.

Deși a ajuns la o stabilitate financiară, Saki continuă să trăiască cu modestie și intenționează să își extindă portofoliul de proprietăți folosind veniturile din chirii și salariul, totul pentru a susține mai multe pisici fără stăpân și pentru a-și continua visul.