Povestea femeii din Alba care a născut 8 copii prin cezariană. România permite doar 3 astfel de intervenții

de: Ionuț Vieru
22 02. 2022

O femeie a născut opt copii prin cezariană, stabilind un record național, și are doar 37 de ani. O fetiță a născut-o în spitalul din Alba, iar restul au fost născuți în Italia. În România sunt recomandate doar trei astfel de intervenții.

8 nașteri prin cezariană

Ultima intervenție a femeii a avut loc la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și a fost un succes. Mămica, în vârstă de 37 de ani, a născută o fetiță care a primit, din partea medicilor, nota 10 la naștere, cântărind 2,8 kilograme. Femeia are în total opt copii, iar ceilalți șapte au fost născuți tot prin cezariană, însă în Italia.

“Femeia a născut primii 7 copii în Italia, unde a trăit şi de unde a revenit acasă, în Războieni, judeţul Alba. Prin efectuarea celei de-a opta operaţie de cezariană, la aceeaşi pacientă, se atinge un record naţional. Potrivit datelor statistice publicate, la nivel mondial, numărul maxim de operaţii cezariene efectuate la aceeaşi pacientă se ridică la 10. În ţara noastră sunt recomandate maximum 3 astfel de intervenţii chirurgicale, având în vedere riscurile operatorii şi post-operatorii care pot apărea”, se menţionează în comunicatul transmis de către Biroul de Presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia.

Ultima naștere a fost un succes

Cea de-a opta naștere prin cezariană a fost efectuată de către o echipă medicală coordonată de către Cristian Țibea, șeful secției de obstetrică-ginecologie. Din echipa care a ajutat la nașterea fetiței a făcut parte și ATI Harambas Diana, medic specialist. Conform medicului coordonator, pacienta a fost internată pe 15 februarie, într-o zi de marți și externată vineri.

„Valoarea, beneficiul şi bucuria naşterii unui copil depăşesc aproape orice risc. Şi vindecarea postoperatorie decurge foarte bine. Refacerea depinde mult de pacientă, de capacitatea de a se vindeca, de organism, de constituţie, de dorinţă, pozitivism şi tonus psihic. Cicatricea, după a 8-a tăietură, arată foarte bine. În momentul de faţă nu mai există riscuri. Va urma o consultaţie la 6-8 săptămâni, iar în funcţie de ceea ce se va observa la ecografie, pacienta va primi indicaţii cu privire la o posibilă viitoare sarcină dacă se mai doreşte. Noi înştiinţăm pacientele cu privire la riscuri, dar decizia finală este a lor”, a spus medicul primar Cristian Ţibea.

Operația de cezariană a durat mai mult decât în mod normal, aproape o oră. Cu toate acestea, din fericire, totul a decurs bine, fără complicații. Femeia de 37 de ani a născut la timp, la 38 de săptămâni și 5 zile. Atât ea, cât și copilul, sunt sănătoși și vor mai rămâne sub supravegherea medicilor.