Povestea cutremurătoare a „orfanilor lui Ceaușescu”. De ce au creierul cu 8,6 la sută mai mic
Primii ani de viață sunt cei mai importanți în dezvoltarea armonioasă a unui copil, astfel că, neglijarea, sărăcia și condițiile neprielnice, duc la creşterea numărului de persoane cu creiere insuficient dezvoltate, demonstrează un studiu citat de BBC.
„Orfanii lui Ceaușescu” – copii cu creierul cu 8,6% mai mic
Un grup de experți de la King’s College din Londra a urmărit un eșantion de copii adoptați, provenind din orfelinatele românești de pe vremea comunismului, supranumiți și „orfani ai lui Ceaușescu”.
În urma studiului, cercetătorii au descoperit că dimensiunile creierelor copiilor urmăriți sunt cu 8,6% mai mici decât ale celor care şi-au petrecut primii ani de viaţă în condiţii normale, dovadă irefutabilă în demonstrarea impactului primilor ani de viață asupra capacității cognitive adulte, sunt de părere experții.
Condițiile inumane din casele pentru copii au fost scoase la lumină după prăbușirea regimului lui Nicolae Ceaușescu, în anul 1989.
Despre condițiile din orfelinate…
Conducătorul studiului, profesorul Edmund Sonuga-Barke, a mărturisit pentru BBC că nu poate uita imaginea orfelinatelor românești.
„Îmi amintesc imaginile din acele instituții, au fost șocante”, a declarat el, caracterizând instituțiile drept adevărate „grote ale iadului”, în care copiii erau „înlănțuiți în pătuțurile murdare”.
Copiii duceau greul lipsurilor fizice și psihologice, erau privați de contactul social și, de cele mai multe ori, erau afectați de boli. Copiii au stat, în astfel de instituții, între două săptămâni și patru ani.
„Ceea ce am descoperit este într-adevăr izbitor. Volumul total al creierului a fost în medie cu 8,6% mai mic în rândul adoptaţilor români. Cu cât au petrecut mai mult timp în orfelinate, cu atât s-a constatat o reducere mai substanţială a dimensiunii creierului. Cu toate acestea, impactul nu a fost uniform”, a declarat un alt profesor, Sonuga-Barke.
Studiile efectuate anterior, pe copii români adoptați de familii din Marea Britanie, au arătat că aceștia sufereau de probleme mintale chiar și la maturitate.