Poți vizita gratuit atelierul lui Brâncuși din Paris. Înțelegerea făcută de sculptor cu guvernul francez pentru ca încăperea să rămână intactă
Marele sculptor român Constantin Brâncuși a făcut o înțelegere cu guvernul francez, înainte de stingerea lui, ca atelierul de pe Impasse Ronsin 11 să rămână intact. Astăzi, spațiul de lucru al artistului de renume poate fi vizitat gratuit în Paris, dacă ajungi aici într-un anumit interval orar. Foto
Cum a ajuns Constantin Brâncuși la Paris în 1904
La începutul secolului XX, toate drumurile marilor artiști europeni au condus către un punct comun: Parisul. Picasso a părăsit Spania, Modigliani a lăsat în urmă Italia, Chagall a plecat din Rusia, iar Constantin Brâncuși a ales să închidă ușile în România.
Pe jos, ducând pe picioare pneumonia, marele sculptor român a plecat din țară în 1904. S-a perfecționat la Paris, deschizându-și propriul atelier în 1916, pe Impasse Ronsin 8. Din cauza materialelor foarte grele, podeaua a cedat, astfel încât artistul a fost nevoit să se mute la trei numere alături.
„Avea vizitatori, colecţionari, au venit mulți americani”
Pe Impasse Ronsin 11, Constantin Brâncuși avea să dea naștere unor reale opere de artă – până la moartea sa. Atelierul sculptorului de renume s-a extins în timp, ocupând încă alte patru spații adiționale. Aici, în acest mediu, a creat un loc deosebit pentru artiști, având și vecini care i-au devenit prieteni.
Seara, Constantin Brâncuși petrecea timpul liber cu soţii Claude şi Francois – Xavier Lalann, bând câte un pahar de vodcă sau fumând o țigară. În acele vremuri, marele sculptor deja îmbătrânise. Claude își aducea aminte cum, sub povara anilor, marele artist nu reușea să-și mânuiască toate instrumentele.
„Avea vizitatori, colecţionari, care aduceau alţi oameni să îi viziteze studioul. De asemenea, au venit foarte mulţi americani, care doreau să îi aducă un omagiu sau să îi cumpere lucrările”, îşi amintea Lalanne, potrivit Historia.
Ce înțelegere a făcut Brâncuși cu guvernul francez
Aici, în atelierul său de pe Impasse Ronsin 11, Constantin Brâncuși a încetat, la începutul anilor 1950, să mai sculpteze. Își petrecea timpul doar rearanjându-și lucrările și uneltele. În ultimii ani de viață, s-a ocupat de esteticul atelierului, creându-și mobila din încăperile ce astăzi pot fi vizitate de curioși.
În 1956, Constantin Brâncuși a lăsat moștenire statului francez tot ce se afla în atelierul său (lucrări terminate, schițe, mobilier, instrumente, bibliotecă, discografie, fotografii etc.), cu condiția ca acesta din urmă să se angajeze să îl păstreze în formă intactă, așa cum urma să fie la moartea lui.
Intervalul orar în care poți vizita gratuit atelierul lui Constantin Brâncuși de la Paris
Astăzi, atelierul marelui Constantin Brâncuși de pe Impasse Ronsin 11, din Paris, poate fi vizitat de către oricine e interesat să afle mai multe despre operele sculptorului român.
Fiindcă prețurile în capitala franceză nu sunt pentru buzunarul oricui, îți dăm un pont: poți vizita atelierul lui Brâncuși gratuit, dacă o faci în intervalul orar 14:00-16:00. Nu vei regreta!